Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Een bulldozer bewerkt het land waar het crematorium komt.</p>

Een bulldozer bewerkt het land waar het crematorium komt.

(Foto: Helpende Handen.)

Crematorium voor Helpende Handen India

India is razendsnel uitgegroeid tot een van de zorgwekkendste coronabrandhaarden van de wereld. De situatie in het Aziatische land is volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ‘erger dan hartverscheurend’. Ook grote zorgen over de situatie in India zijn er bij Venraynaar Bart Veldpaus, voorzitter van Stichting Helpende Handen India. 

Steven Vidyaakar, initiatiefnemer van het Helpende Handen project in India: “De huidige coronasituatie is erg grimmig. Wij zijn allemaal heel erg voorzichtig. Het virus is erg gevaarlijk en vermenigvuldigt zich razend snel. In Chennai tellen wij meer dan 5000 besmettingen per dag en dat aantal loopt elke dag op. Iedereen is erg bezorgd. Er zijn veel doden te betreuren. De crematoria kunnen de toestroom niet aan.”

Vidyaakar legt uit dat er uit nood hotels worden gebruikt om patiënten op te vangen. “En onder meer busstations en parkeerplaatsen worden omgebouwd tot openluchtcrematorium. In vrijwel alle ziekenhuizen is een nijpend te kort aan zuurstof. Bij ons in Chennai zijn dagelijks meer dan 100 doden te betreuren. En ook hier kunnen de crematoria het aantal lijkverbrandingen niet meer aan. Experts verwachten dat het aantal besmettingen en doden in werkelijkheid een stuk hoger ligt! Het einde is nog lang niet in zicht!”

Chennai
Gezien de huidige situatie wil Steven Vidyaakar zo snel mogelijk met verschillende gezaghebbende partijen om tafel. “Wij willen, in samenspraak met de lokale regering, zo spoedig mogelijk een crematorium bouwen voor de gemeenschap van Chennai, een stad met meer dan 15 miljoen inwoners. De regering heeft ons voor de bouw goedkeuring gegeven en een stuk land in de arme wijk toegewezen. Inmiddels is het stuk land met een eenvoudig hindoe-ritueel (pooja) gezegend en wordt momenteel met een bulldozer schoon gemaakt en geëgaliseerd.”

Het is van belang dat de gestorvenen zo spoedig mogelijk en binnen 24 uur gecremeerd worden. Dat past enerzijds binnen de hindoe-cultuur en is belangrijk voor de nabestaanden, anderzijds is het vooral ook erg belangrijk dat de overledenen zo spoedig mogelijk gecremeerd worden om besmettingen en ziektes te voorkomen.

“Steven heeft ons dringend gevraagd of wij dit belangrijke en noodzakelijke project financieel willen ondersteunen. Natuurlijk gaan wij dat doen”, laat de Venrayse Bart Veldpaus, voorzitter van de Stichting Helpende Handen India, weten.

Het is de bedoeling dat er op korte termijn in verband met corona veel meer mogelijkheden gecreëerd worden om crematies veilig en verantwoord uit te voeren. “Op langere termijn wil Steven met onze hulp een veilig, voor iedereen betaalbaar, milieuvriendelijk crematorium gaan bouwen. Er zal geen hout maar gas worden gebruikt en er worden grote luchtfilters geplaatst. Het is voor onze stichting een ongewoon project. Normaal sponsoren wij gebouwen, klaslokalen, poliklinieken en nog veel meer. Tijdens onze 23-jarige samenwerking met Udavum Karangal is het de eerste keer dat we een crematorium bouwen. Hopelijk blijft het bij deze ene keer.”

Meer informatie via www.helpendeahndenindia.nl. Een donatie kan gedaan worden via NL67RABO0128174358 o.v.v. crematorium Helpende Handen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten