Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: eigen foto

Lancaster bommenwerper komt aan in Overloon

Afgelopen vrijdagmiddag kwam een bijzonder transport aan bij Oorlogsmuseum Overloon. Op twee grote aanhangers en in 30 kisten werd een Britse Lancaster bommenwerper binnengebracht. Vanuit het Belgische Glabbeek ging het gecrashte toestel op transport. De resten van de Lancaster NN775 zullen permanent tentoongesteld worden in de militaire hal van het museum.

Op 5 maart 1945 stortte de NN775 neer in een moerassige weide in het Belgische Bunsbeek. Het toestel was op de terugweg van Gelsenkirchen, waar het een aanval op een benzeenraffinaderij uitvoerde, toen het getroffen werd door Duits afweergeschut. Het stortte neer en verdween meters diep onder de grond. De zeven inzittenden kwamen hierbij om het leven. Pas in 2016 werd het toestel opgegraven. Bij die opgraving werden ook nog drie lichamen van bemanningsleden geborgen. Zij kregen een laatste rustplaats op de Engelse begraafplaats vlakbij Leuven.

Eeuwige bruikleen
Het vliegtuigwrak wordt door de gemeente Glabbeek in eeuwige bruikleen gegeven aan Oorlogsmuseum Overloon. Het was voor de gemeente nog een flinke zoektocht naar een geschikte locatie. De bommenwerper is namelijk 31 meter breed en 21 meter lang. Er zijn maar weinig musea die ruimte hebben voor dit vliegtuig. Overloon is één van de grootste en kan het toestel in zijn volledige lengte en breedte presenteren. Hiermee wordt het toestel voor een groot publiek zichtbaar.

Het vliegtuigwrak zal geëxposeerd worden op een schuin dak, met de neus van het vliegtuig naar beneden. Zo is het silhouet van het toestel goed te herkennen voor het publiek. Onder het schuine dak is er verder ruimte voor een tentoonstelling over de Luchtoorlog en voor een speciale film die in het teken zal staan van ‘vrijheid’. En ook het verhaal van dit toestel en zijn bemanning zal hier een plek krijgen.

De samenwerking met de gemeente Glabbeek, Plane Hunters Research/Recovery Belgium en Bahaat, die allemaal betrokken waren bij het opgraven van het toestel, verloopt zeer voorspoedig. Het museum is erg blij met deze nieuwe aanwinst. Onder toeziend oog van deze samenwerkingspartners zal het vliegtuig straks zijn plek gaan krijgen op het dak van het nieuwe paviljoen. Dat zal trouwens nog een behoorlijke klus zijn want het bestaat uit meer dan 2000 grotere en kleinere wrakstukken.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten