Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Agnes Stiphout overhandigt het manifest namens FNV aan wethouder Jan Jenneskens.</p>

Agnes Stiphout overhandigt het manifest namens FNV aan wethouder Jan Jenneskens.

(Foto: Willem Menting)

‘Sociaal duurzamer’

Wethouder Jan Jenneskens van de gemeente Venray nam woensdagochtend het manifest Energietransitie en Klimaatverandering in ontvangst uit handen van Agnes Stiphout van Lokaal FNV Limburg Noord. Het manifest wordt landelijk uitgerold.

Daarmee wil de FNV de energietransitie bereikbaar maken voor alle burgers. “Ook mensen met een kleine beurs en huurders moeten mee kunnen doen”, vertelt Stiphout, voorzitter van de werkgroep Energie en warmtetransitie Lokaal FNV Limburg Noord. De FNV-afdeling voor Gennep, Bergen, Venray en Horst aan de Maas maakt zich onder meer hard voor een ‘goede en sociale uitvoering’ van landelijke en lokaal gemaakte afspraken over duurzaamheid, klimaat en energietransitie. “Wij komen op voor onze leden en inwoners. Wij werken samen met hen aan een energietransitie die eerlijk en sociaal is, alle inwoners actief betrekt en ze in staat stelt mee te doen en zorgt voor echte groene banen, ook voor (langdurig) werkzoekenden.”

Met het manifest hoopt Stiphout dat er een maatschappelijke energietransitie op gang komt. “FNV vindt dat de energietransitie alleen succesvol is als iedereen op een rechtvaardige manier mee kan doen. Dus moeten er maatregelen komen voor mensen met lage- en middeninkomens. Iedereen moet kunnen profiteren van een duurzame wereld. De energietransitie moet de kloof tussen groepen burgers verkleinen en niet vergroten.”

Jenneskens liet weten dat er op termijn een inhoudelijke en gefundeerde reactie komt op het manifest van de FNV. “We kunnen niet genoeg bezig zijn met verduurzaming en de energietransitie. We hebben gezamenlijk afgesproken dat we in 2030 samen ergens zijn en daarvoor wordt veel geïnvesteerd, maar ook veel bespaard. We kunnen het nooit voor iedereen goed doen, maar als gemeente Venray steken we de handen uit de mouwen. We hebben onder meer energiecoaches en voeren ook huizenscans uit. We denken ook aan kleine initiatieven.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten