Afbeelding
Foto: Pixabay

Corona: stappenplan voor heropening samenleving

Algemeen

Demissionair premier mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge presenteerden dinsdagavond een stappenplan voor heropening van de samenleving. 


De eerste stap gaat in op 28 april. Rutte benadrukte dat het een mogelijke datum is. Voorwaarde is dat de derde golf van het virus over zijn piek heen is. “We besluiten volgende week of het kan, en als het niet kan doen we het niet”, zei Rutte. Het kabinet hoopt dan de terrassen weer te openen en de avondklok op te heffen. Ook is dan het advies om twee mensen per dag thuis uit te nodigen in plaats van één. Buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een verruiming voor winkels.

Iets eerder, in dezelfde week op 26 april, is het plan dat hoger onderwijsinstellingen weer onder voorwaarden fysiek onderwijs mogen geven. Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. 

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen.  Tot 7 juli wordt vervolgens de samenleving in stappen steeds verder geopend. Klik hier voor het volledige openingsplan.

Uit de krant