Afbeelding
Foto: pixabay

Coronamaatregelen worden verlengd tot 20 april

Algemeen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, blijven voorlopig gehandhaafd tot 20 april. Dat meldde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond  tijdens een persconferentie over de huidige situatie. De mogelijke aanpassingen die het kabinet twee weken geleden aankondigde, gaan niet door. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht.

Omdat de besmettingscijfers te hoog zijn, vinden er voorlopig geen versoepelingen van de maatregelen plaats. De avondklok wordt wel aangepast. Het straatverbod geldt vanaf woensdag 31 maart niet meer vanaf 21.00 uur, maar vanaf 22.00 uur. Burgemeesters riepen het kabinet maandag op de begintijd van de avondklok in verband met de zomertijd met een uur te verschuiven. Komend weekend wordt de klok weer vooruitgezet, waardoor het in de avond langer licht is.

Er gaat tevens een streep door vakantiereizen tijdens de meivakantie. Het negatieve reisadvies wordt met tenminste twee weken verlengd. Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld loopt tot half april. “Het dringende advies voor de meivakantie is: blijf in Nederland. Advies voor de zomervakantie volgt nog”, zei Rutte. 

Rutte vroeg tevens om geduld. “De mooiere tijden liggen nog even voor ons. Die breken aan als mensen met een kwetsbare gezondheid zijn gevaccineerd. Dat is het moment waarop meer kan.”

Het vervolg kan twee kanten op, schetste Rutte. “Het kan nodig blijken dat er nog strengere maatregelen nodig zijn.” Maar als de cijfers meevallen, kunnen ook de versoepelingen ‘naar voren worden gehaald’. De premier doelde daarmee op het openen van de terrassen en (deels) het hoger onderwijs.

Op 13 april is er opnieuw een persconferentie. 

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/23/maatregelen-tegen-corona-blijven-gelden

Uit de krant