Het hijsen van de Baileybrug.
Het hijsen van de Baileybrug. Foto: Persfoto

Baileybrug oorlogsmuseum gerenoveerd

Algemeen

De afgelopen weken zijn genisten van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) bezig geweest met renovatiewerkzaamheden aan de Baileybrug op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon. Op woensdag 24 maart worden de laatste delen van de brug teruggeplaatst en ceremonieel wordt dan een plaquette onthuld.

De genie doneerde de brug in 1988 aan het Oorlogsmuseum Overloon. Na drie decennia van gebruik in de buitenlucht was de brug aan renovatie toe. De landhoofden, ofwel de steunpunten van de brug die op de grond rusten, zijn verstevigd, zodat de brug weer aan de veiligheidseisen voldoet.

Velen hebben weleens een wandelingetje over de brug gemaakt tijdens Militracks of Santa Fe. De brug wordt gebruikt als voetgangersbrug en tijdens evenementen rijden er historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog onderdoor.

“De genisten van 102 Constructiecompagnie van de Koninklijke Landmacht zoeken continu naar mogelijkheden om hun constructievaardigheden bij te spijkeren”, aldus sergeant-majoor Wessels, projectleider van de genie. “Deze opdracht bood voldoende uitdaging voor onze mensen en we helpen het museum ook nog eens een handje.” 

Het hijsen van een brug van dit formaat en het daarmee samenhangende gewicht is al een unieke trainingssituatie voor de compagnie. Het museum beschikt zelf niet over de middelen om dit te realiseren. Een win-winsituatie voor beide partijen.

Het zekeren van de brug.

Uit de krant