<p>VVD Venray, VVD Horst aan de Maas en VVD Peel en Maas willen meters maken met kernenergie.&nbsp;</p>

VVD Venray, VVD Horst aan de Maas en VVD Peel en Maas willen meters maken met kernenergie. 

(Foto: Pixabay)

VVD-fracties pleiten voor kernenergie

Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrijkomt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. ‘Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan’, zo stellen VVD Venray, VVD Horst aan de Maas en VVD Peel en Maas in een persverklaring. 

‘Daarbij is het belangrijk dat we voor energie niet helemaal afhankelijk worden van andere landen. Als gemeenten spelen we daar uiteraard een eigen rol in. Een duurzaam energiesysteem begint immers bij de inwoners en de bedrijven. Iedereen die dat kan, moet zorgen voor een passende bijdrage. Ook in Noord-Limburg. Maar juist die ‘passende’ invulling is voor iedere gemeente anders’.

Zo hebben kustgemeentes in het westen een hele andere uitgangspositie dan gemeentes in Noord-Limburg, weten de drie VVD-afdelingen. ‘Hier moeten eventuele windmolens bijvoorbeeld veel hoger de lucht in om een vergelijkbaar rendement te maken. De landelijke overheid kan de verantwoordelijkheid voor de transitiedoelstellingen ook niet zomaar helemaal over de schutting gooien naar provincies en gemeentes. Een centrale aansturing is onontbeerlijk: Ook kleine, lokale energieprojecten zullen vaak toch op een of andere manier gebruikmaken van een centraal elektriciteitsnet. De laatste tijd merken we steeds vaker dat we hier met aansluitproblemen te maken krijgen. Als je echt meters wilt maken met de energietransitie, dan is een centrale aansturing daarom alleen al onmisbaar. Met allemaal relatief kleine systemen wordt het heel ingewikkeld om straks CO2-neutraal te voorzien in de totale Nederlandse energiebehoefte’.

De VVD-fracties van Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas pleiten er daarom voor om nu een voortvarende start te maken met de bouw van één of meerdere nieuwe kerncentrales. ‘Eén kerncentrale levert evenveel energie als honderden windturbines. De oppervlakte die je vol zou moet leggen met zonnepanelen om aan deze energieproductie te tippen is er gewoonweg niet. Daarom niet langer wachten, maar gewoon... doen!’, zo zijn de fracties van mening.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten