Afbeelding
Foto: pixabay

Meer contactberoepen weer aan de slag, weer teamsporten tot 27 jaar

Algemeen

Vanaf volgende week woensdag (3 maart) worden alle contactberoepen weer toegestaan, behalve sekswerk. Dat maakten premier Rutte en coronaminister De Jonge  dinsdagavond tijdens een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen bekend. 

Zondag was al duidelijk geworden dat mensen binnenkort weer naar de kapper mogen. Nu blijkt dat ook bijvoorbeeld pedicures, schoonheidsspecialisten, rij-instructeurs en masseurs weer aan het werk mogen. Onder anderen fysiotherapeuten, dierenartsen en tandartsen waren al open.

Ook het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs opent voor een deel weer de deuren. Het hoger beroepsonderwijs en universiteiten blijven voorlopig gesloten.  Voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan. Het wordt ook mogelijk om niet-essentiële winkels op afspraak te bezoeken. Voor horeca, musea, dierentuinen en pretparken verandert er voorlopig niets. 

De avondklok geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart, de eerste verkiezingsdag. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel. Het aantal bezoekers dat mensen mogen ontvangen, blijft één. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.

Het demissionaire kabinet zou graag aankondigen dat de winkels weer open mogen, iedereen weer naar de sportschool of de kroeg in kan, of een theater of bioscoop kan bezoeken.  Maar daarvoor is het volgens Rutte nog te vroeg. “We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving. Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase.” Hij  wees op de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant en de derde golf.

Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt, weet ook Rutte. “De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit.  Maar de andere kant is dat we het aardig zat aan het worden zijn. Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt.”

Meer informatie:

www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2021/02/23/voorzichtig-meer-lucht-tijdens-de-lockdown

Uit de krant