Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Met thuismonitoring kunnen stabiele coronapati&euml;nten van VieCuri Medisch Centrum eerder naar huis.</p>

Met thuismonitoring kunnen stabiele coronapatiënten van VieCuri Medisch Centrum eerder naar huis.

(Foto: VieCuri)

Coronapatiënten eerder naar huis met thuismonitoring

Het is voor patiënten vaak fijner en comfortabeler om thuis in nabijheid van hun naasten te herstellen van een ziekte dan in het ziekenhuis. Sinds februari 2021 kunnen stabiele coronapatiënten van VieCuri Medisch Centrum eerder naar huis om thuis te herstellen onder toeziend oog van longverpleegkundigen en longartsen.

Met een speciale app kunnen stabiele coronapatiënten, ook als ze nog zuurstof nodig hebben, eerder naar huis. In het ziekenhuis krijgt de patiënt uitleg over de app en het zelf uitvoeren van de metingen. De patiënt krijgt een persoonlijk behandelplan mee. Thuis voert de patiënt drie keer per dag de metingen uit. In de app op de smartphone of tablet vult de patiënt de resultaten in. 

Dit wordt in het ziekenhuis uitgelezen en beoordeeld. Bij bijzonderheden wordt er contact opgenomen met de patiënt. Ook kan de patiënt zelf 24 uur per dag contact opnemen met een longverpleegkundige. 

Het is voor patiënten vaak veel fijner en comfortabeler om thuis in nabijheid van hun naasten verder te herstellen van een ziekte of aandoening. Longarts Kim Crijns: “Tegelijkertijd is het ook spannend om thuis te zijn zonder verpleegkundigen die de gezondheid in de gaten houden. Zeker als de patiënt zuurstof mee naar huis krijgt. Met de corona-thuisapp kan de patiënt eerder naar huis én heeft de patiënt wel nog de zorg die op dat moment nodig is.” Bovendien staan er diverse handige tips in de app die kunnen helpen in het herstel. 

De eerste patiënt die afgelopen maand met de app eerder naar huis is gegaan, vond het helemaal niet eng: “In het ziekenhuis had ik heimwee naar huis. Toen deze optie werd aangeboden was ik blij dat ik sneller naar huis kon gaan. Je weet dat je op afstand toch in de gaten wordt gehouden. Dat gaf me thuis juist een heel veilig gevoel.”

Door de proef met de app ‘Luscii’ kunnen stabiele patiënten eerder naar huis. De verwachting is dat het ontslag gemiddeld vijf dagen eerder kan plaatsvinden. Longarts Kim Crijns: “Doordat een stabiele patiënt eerder naar huis kan, komt er ruimte voor andere coronapatiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben. Dat is een mooi bijkomend voordeel. Maar de app zorgt vooral voor een prettiger en spoediger herstel voor de patiënt en daar gaat het uiteindelijk om.”

De app is ontwikkeld door Luscii. De applicatie van Luscii is al bij meer dan vijftien Nederlandse ziekenhuizen in gebruik. Daar is een hoge tevredenheid, maar ook daadwerkelijk een eerder ontslag van gemiddeld vijf dagen vanuit het ziekenhuis naar huis te zien.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten