'Politiek via Instagram leuk, makkelijk en interessant maken voor jongeren'.
'Politiek via Instagram leuk, makkelijk en interessant maken voor jongeren'. Foto: Logo

Instagramaccount politieke praat voor jongeren

Algemeen

Jongeren hebben weinig belangstelling voor politiek, ‘maar’ vier op de tien jongeren is geïnteresseerd in politiek. Veel jongeren denken bij politiek aan woorden als ‘saai, langdradig en moeilijk’. 

Een groepje jongeren uit Venray en omstreken heeft onlangs een Instagramaccount opgezet om daar verandering in te brengen. “Omdat politiek gecommuniceerd moet worden op een manier die jongeren aanspreekt. Want politiek hoeft helemaal niet saai te zijn”, meldt initiatiefneemster Sanne van Kessel. “Via Instagram willen we politiek leuk, makkelijk en interessant maken voor jongeren, want dat is hard nodig.” 

Het account wordt beheerd door een groep jongeren met interesse in politiek, maar ook door jongeren die er eigenlijk nog weinig van snappen. Voorlopig zal het Instagramaccount zich richten op de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De content bestaat volgens de initiatiefnemers onder andere uit korte educatieve video’s over onderwerpen, zoals stemmen en de verschillende partijen, maar ook uit interviews met politici en ‘voor jongeren grappige content’. Op lange termijn hoopt de groep dat ze jongeren via Instagram blijvend kan informeren over politiek en maatschappelijke onderwerpen. 

Het Instagramaccount is te vinden onder de naam ‘politieke praat’. Sanne van Kessel krijgt voor haar initiatief onder meer steun van Bart Jilesen en Lotte Demarteau, die net als Van Kessel ook politiek actief zijn in de gemeente Venray.  “Maar de bedoeling is dat de bekendheid van het account zich als een inktvlek over het land gaat verspreiden.”

Floris de Vree uit Helmond is een van de jongeren die weinig met politiek heeft, maar zich desondanks toch inzet voor dit project. “Jongeren houden zich misschien niet met politiek bezig, maar de politiek wel met hen, daarom is het zo belangrijk dat jongeren meepraten en weten wat er speelt in het politieke wereldje.”

Uit de krant