Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Emile Roemer praat in de Venrayse raadzaal met betrokkenen over werk, huisvesting en vervoer van arbeidsmigranten.</p>

Emile Roemer praat in de Venrayse raadzaal met betrokkenen over werk, huisvesting en vervoer van arbeidsmigranten.

(Archieffoto: Rikus ten Brücke)

Arbeidsmigratie: verworvenheid of moderne slavernij?

De Limburgse SP organiseert op dinsdag 2 maart een livestream over arbeidsmigratie, naar aanleiding van het rapport Geen tweederangs burgers van Emile Roemer. Naast Roemer zijn onder andere Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk (SP), FNV-bestuurder Bart Plaatje en Paul Geurts, voorzitter van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten uit Horst aan de Maas, te gast.

In het rapport Geen tweederangs burgers zijn belangrijke voorstellen gedaan om de rechten en leefomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. De vraag is of en wanneer de aanbevelingen uit het rapport van Roemer worden overgenomen. Na de verkiezingen en na de formatie? Of blijft ook nu weer de uiteindelijke bron van het probleem onaangeroerd? Blijven bedrijven, uitzendbazen en huisjesmelkers dan geld verdienen over de rug van arbeidsmigranten? En hoe zit het dan met de kosten die worden afgewenteld op onze samenleving?

Jasper van Dijk heeft in de Tweede Kamer – samen met de CU - voorstellen gedaan om de komst van arbeidsmigranten uit Oost-Europa beter te reguleren. Bart Plaatje, van de FNV, is vanuit de campagne Kwestie van Beschaving al een tijd bezig om de uitbuiting van arbeidsmigranten aan de kaak te stellen. 

Veel gemeenten in Nederland hebben te maken met een scala aan kwesties rondom arbeidsmigratie. Denk aan huisvesting, tekort aan woningen, leefbaarheid en onderwijs, daklozen en overlast, handhaving, vergunningen, grootschalige industrie en huisvesting op bedrijventerreinen en in buitengebieden. Paul Geurts houdt zich met die problematiek intensief bezig. Hij organiseert buurten in de gemeente Horst aan de Maas die te maken hebben met de huisvesting van arbeidsmigranten en met de gemeente in gesprek zijn over de manier waarop de gemeente de toestroom van arbeidsmigranten kan reguleren.

In Limburg en in Overijssel komt er een initiatiefvoorstel van de SP-fractie in Provinciale Staten. Marc van Caldenberg (fractievoorzitter SP Limburg) en Simon Zandvliet (SP Overijssel) vertellen er in de livestream meer over. 

De livestream vindt plaats op 2 maart tussen 19.30 uur en 20.30 uur. Aansluiten kan door  hier aan te melden. De aanmelders ontvangen vervolgens tijdig een link om de livestream te kunnen volgen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten