Venray is de gemeente met de meeste varkens en kippen in Nederland.
Venray is de gemeente met de meeste varkens en kippen in Nederland. Foto: Archief Peel en Maas

Venray op tv bij De vuilnisman

Algemeen

In het nieuwe tv-programma De vuilnisman (KRO-NCRV) wordt onder meer aandacht besteed aan de mestproblematiek in Venray, de gemeente met de meeste varkens (650.000) en kippen (4.500.000 miljoen) in Nederland. 


De vuilnisman bestaat uit zes afleveringen, zondag 14 maart staan de schijnwerpers mede op Venray gericht. Journalist Teun van de Keuken is de maker van het programma, dat volgens hem ‘de smerigste kant van onze consumptiemaatschappij laat zien. Afvalverwerking is verworden tot een complexe industrie waarin veel gekke dingen gebeuren’.

In De vuilnisman neemt Van de Keuken telkens één afvalstroom onder de loep. In de Venrayse aflevering maakt Van de Keuken onder meer een fietstochtje door het buitengebied, waarbij hij zich onder meer richt op de meststromen en op ‘de duistere praktijken’ waarmee mestverwerking is omgeven.

Ook wordt de vinger gelegd op de vele tientallen miljoenen aan subsidiegelden die jaarlijks in mestvergisting in de gemeente Venray worden gestoken. In andere afleveringen komen de grijze kliko’s en vuilniszakken aan bod, reststromen uit de staalindustrie en lozingen door chemieconcerns. 

De eerste aflevering is zondag 28 februari om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Voor meer informatie: kro-ncrv.nl/teun-van-de-keuken-duikt-in-ons-afval-voor-nieuw-kro-ncrv-programma-de-vuilnisman

Uit de krant