Afbeelding
Foto: eigen foto

D’n Opstaeker geschonken aan medewerkers VieCuri

Algemeen

Ondanks het schrappen van de carnavalsactiviteiten heeft Venlo toch een vastelaovesspeldje. Deze ‘Opstaeker’ is ontworpen door Jos Cremers, beeldend kunstenaar uit Tegelen. De medewerkers van ziekenhuis VieCuri zijn op dinsdag 16 februari verrast met de uitreiking van een aantal speldjes. De speldjes werden in ontvangst genomen door verpleegkundigen van de ic en de COVID-verpleegafdeling: Katja Sonnemans-Schouenberg (ic-verpleegkundige), Luuk Gruiters (teamleider longgeneeskunde en Bart Verheijen (teamleider interne geneeskunde).

Roy Peters, vorst van vastelaovesgezelsjap d’n Oeles uit Tegelen en kunstenaar Jos Cremers, lichten toe: “We willen het zorgpersoneel, dat het zo ongelooflijk zwaar heeft, een hart onder de riem te steken met dit speldje. We spreken met het uitdelen van dit speldje onze waardering uit. Figuurlijk en in dit geval ook letterlijk, delen we een ‘Opstaeker’ uit. En zeggen we, hou vol!”

De uitreiking van D’n Opstaeker werd vastgelegd voor een documentaire. In het project Het Verdriet van carnaval gaan filmmaker Frank van Osch en fotograaf Jan Banning op zoek naar de ziel van het volksfeest, bij doorgewinterde carnavalsvierders in ‘s-Hertogenbosch, Groenlo en Tegelen. Een film over het leven, zoals zich dat weerspiegelt in het carnaval van 2021. In het jaar waarin het feest niet doorgaat. Het uitreiken van het speldje aan ziekenhuismedewerkers, is hét moment waarop carnaval en het coronavirus samenkomen. En daarom een bijzonder moment in de documentaire. De documentaire wordt volgend jaar rond de carnavalsperiode uitgezonden op L1, Omroep Brabant, Omroep Gelderland en Omroep Max.

Afbeelding

Uit de krant