Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Onderzoek naar ervaringen met zes jaar opvang asielzoekers.</p>

Onderzoek naar ervaringen met zes jaar opvang asielzoekers.

(Archieffoto Peel en Maas)

Inwonersenquête over AZC Overloon

Wat zijn de ervaringen van inwoners met AZC Overloon? Hoe staan ze tegenover het voortzetten van de opvang? Dit zijn enkele van de vragen die in het kader van het onderzoek worden gesteld aan inwoners van 16 jaar en ouder in de dorpen rondom AZC Overloon. Het onderzoek begint omstreeks 12 februari; de resultaten worden in het voorjaar van 2021 verwacht. 

AZC Overloon is gevestigd aan de Stevensbeekseweg tussen Overloon en Stevensbeek en is medio 2014 geopend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt hier maximaal 875 asielzoekers op. De termijn dat het asielzoekerscentrum in Overloon gevestigd is, eindigt in 2022. Deze termijn kan na een evaluatie en een besluit van de gemeenteraad verlengd worden. De evaluatie is dus nodig zodat de gemeenteraad van Boxmeer komend voorjaar een besluit kan nemen over het verlengen of beëindigen van de opvang van asielzoekers in AZC Overloon. 

Om een goed onderbouwd besluit over de continuering te kunnen nemen, laat de gemeente Boxmeer door I&O Research een onderzoek uitvoeren naar de ervaringen met de opvang van asielzoekers, om daaruit lessen te kunnen trekken voor de komende periode. Tijdens de evaluatie gaan de onderzoekers met verschillende partijen in gesprek, zoals scholen, winkeliers, het openbaar vervoer en inwoners van omliggende dorpen. Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om een vragenlijst via internet in te vullen. Ook inwoners van de omliggende dorpen in de gemeente Sint Anthonis ontvangen een uitnodiging. Het gaat in de gemeente Boxmeer om de dorpen Groeningen, Holthees, Maashees, Overloon, Vierlingsbeek, Vortum-Mullem en Boxmeer. In de gemeente Sint Anthonis gaat het om de dorpen Oploo, Sint Anthonis, Stevensbeek en Westerbeek.

Burgemeester Van Soest benadrukt het belang van het onderzoek: “Het is essentieel dat we weten wat de ervaringen van zoveel mogelijk inwoners uit de omliggende dorpen zijn met de opvang van asielzoekers in onze gemeente. Van deze inwoners horen we ook graag een mening als zij geen persoonlijke ervaring hebben met de opvang van asielzoekers. Hierdoor kunnen we de raad zo breed mogelijk informeren over de ervaringen met het azc in onze samenleving.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten