Foto: ZooParc Overloon

Bijzondere vogelsoort naar ZooParc Overloon

ZooParc is het nieuwe jaar begonnen met een nieuwe, bijzondere diersoort. Sinds deze week verblijven er vier puna-ibissen in de Overloonse dierentuin. Het is een van de weinige plekken in Europa waar deze vogels te zien zijn. In totaal verblijven er zo’n 130 dieren verspreid over vijftien Europese dierenparken.

De populatie van de puna-ibis in het wild neemt snel af. “Dit komt onder meer doordat de lokale bevolking in Peru en Bolivia deze vogelsoort als huisdier houdt voor hun eieren en vlees”, legt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel uit. “Goede educatie over het behoud en de bescherming van deze soort en zijn omgeving is daarom nodig. Dierentuinen dragen hier aan bij.”

“Om te zorgen voor een gezonde populatie van puna-ibissen in dierenparken is er een fokprogramma voor deze diersoort. In het kader van dat programma hebben we nu vier vrouwtjes. Zij zijn nu nog erg jong en kunnen nog geen jongen krijgen. Op termijn zullen we ook nog drie mannetjes mogen verwelkomen en we hopen zo in de toekomst een foksituatie te creëren voor de puna-ibissen in ZooParc”, zegt Van den Heuvel.

Grote hoogte
De puna-ibis dankt zijn naam aan het gebied Puna, een hooggelegen vlakte in het noorden van Argentinië. In het wild komt deze vogelsoort voor op een hoogte van 3100 tot 4800 meter in het Andesgebergte in Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

Deze ibissoort heeft bruinpaarse veren en in de vleugels zijn soms wat paarse en groene tinten te ontdekken. De puna-ibis heeft verder een rode snavel, waarmee hij zich onderscheidt van soortgenoot de zwarte ibis. 

Ideale snavel
De puna-ibis eet voornamelijk kleine dieren, insecten en wormen die in de modder of ondiep water leven. Hiervoor beschikt deze vogelsoort over een lange, gebogen snavel, die ideaal is om in de modder te zoeken naar bijvoorbeeld slakken. Om niet weg te zakken in de modder hebben puna-ibissen lange tenen, waardoor ze hun gewicht kunnen verspreiden.

De nieuwe bewoners zijn, zodra het park weer open gaat, te zien in de volière in het Zuid-Amerikaanse expeditiedeel Madidi.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten