Afbeelding
Foto: Pixabay

Nederland nog drie weken langer op slot

Algemeen Coronavirus

De geldende coronamaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden voorlopig niet versoepeld. Premier Rutte maakte dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend dat de lockdown met drie weken wordt verlengd, tot 9 februari. Ook het financiële steunpakket wordt uitgebreid en het voortgezet onderwijs blijft dicht. 

“Er was geen andere keuze”, zei Rutte. Niet vanwege de coronabesmettingen die niet genoeg dalen en ook vanwege de zorgen over de Britse variant.

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven.  Het kabinet wil basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer openen, maar dat hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus. Maar de rest van het onderwijs, winkels, kappers, musea en de al langer gesloten horeca blijven voorlopig dicht.

Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. Onder meer horecabedrijven hebben sinds medio oktober al de deuren gesloten.

Drie weken extra het land op slot komt precies terwijl het vaccineren is begonnen. Premier Rutte waarschuwde vrijdag nog dat in andere landen zoals Duitsland en Engeland waar al flink gevaccineerd wordt, het aantal besmettingen nog steeds naar recordcijfers stijgt.

Uit de krant