Virtual reality-bril voor kinderen tegen angst en pijn | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: eigen foto

Virtual reality-bril voor kinderen tegen angst en pijn

Emoties als angst, verdriet en pijn komen ook op de kinderafdeling van Maasziekenhuis Pantein voor. Wanneer dat gebeurt, kunnen kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners een virtual reality-bril inzetten om angst en pijn te bestrijden. De Vrienden van het Maasziekenhuis financieren twee brillen voor de duur van een jaar. 

Miriam Ebbers uit Vierlingsbeek is medisch pedagogisch zorgverlener op de kinderafdeling in het Maasziekenhuis Pantein. “Tijdens een pilot met de VR-bril zijn we met een kleine groep collega’s gaan kijken hoe deze precies werkt. Het is belangrijk dat we zelf goed weten hoe de bril werkt en wat deze kan. Langzaam raken meerdere verpleegkundigen ermee bekend.”

Sinds de samenwerking met de Maartenskliniek verblijven er regelmatig tieners op afdeling C4 van het Maasziekenhuis. Door de operaties die zij ondergaan verblijven zij veelal in bed. “Doordat we hen de VR-bril aan kunnen bieden wanneer zij angstig zijn of pijn hebben, gaan we met onze tijd mee. Jongeren zijn geïnteresseerd in de moderne techniek en gericht op de digitale wereld. Voor deze leeftijdsgroep is de bril het meest geschikt. Bij jongere kinderen is de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid dunner. We bekijken zorgvuldig per kind of het iets toevoegt, en of het zinvol is. Als een kind het spannend vindt bloed af te nemen, dan kan deze de bril opzetten wanneer deze handeling verricht wordt.”

De VR-bril werkt eigenlijk heel simpel, pijn, verdriet en angst nemen ruimte in je hersenen in. Door de hersenen met iets anders bezig te laten zijn is hier minder ruimte voor en sluit je je helemaal af van deze wereld. Dit bevestigt Mayra Litjens (14). Tijdens haar verblijf in het Maasziekenhuis kreeg zij een VR-bril aangeboden. “Dit was echt heel leuk, het leidde me af van de pijn die ik had aan mijn enkel. Ook dacht ik er even niet aan dat ik in het ziekenhuis lag. Met de bril op kon ik een spel spelen met ballonnen, dat was heel leuk. De bril moet zeker weten blijven!” 

Miriam: “Door de bril wanen de kinderen zich bijvoorbeeld in de Efteling of in een dierentuin. Ze kunnen spanning ervaren door in een achtbaan te stappen of in een helikopter. Maar ze kunnen ook spelletjes doen, net als Mayra, of juist hele rustige ontspanningsoefeningen. Deze afleiding helpt om pijn en angst naar de achtergrond te verdringen. Ze zien de ziekenhuiskamer en al het apparatuur even niet, je haalt ze uit een bepaalde cirkel. Een ouder of collega kan op de bijbehorende iPad volgen wat het kind ziet, en besturen. We zijn erg enthousiast over de werking van deze bril.”

De inzet van nieuwe technologie zoals een VR-bril ondersteunt het herstel van kinderen, zodat ze sneller en met een zo positief mogelijke ervaring naar huis kunnen. Het Maasziekenhuis wil de komende tijd veel ervaringen opdoen en daarnaast kijken of de bril ook op andere afdelingen in het ziekenhuis kan worden ingezet.

Meer informatie over de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis is  te vinden op www.vvhm.nl/doneren.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten