Venray kent een rijke geschiedenis aan psychiatrische instellingen in de omgeving, waaronder een tbs-instelling.
Venray kent een rijke geschiedenis aan psychiatrische instellingen in de omgeving, waaronder een tbs-instelling. Foto: archief Peel en Maas

Burgemeester Venray: ‘Meer gemeenten moeten tbs-patiënten huisvesten’

Algemeen

De Venrayse burgemeester Luc Winants wil dat meer gemeenten ‘de deuren openen om tbs-patiënten te huisvesten’. Die oproep doet hij in de NPO Radio 1-podcast TBS. “Dat is echt noodzakelijk. Venray is hofleverancier om plaatsen te organiseren waar mensen kunnen oefenen en wonen. We kunnen het niet alleen.”

Daarnaast denkt Winants dat het niet goed is om tbs-patiënten centraal in één gemeente te hebben. “Het is heel belangrijk dat we veel gemeenten vinden die bereid zijn om tbs-patiënten een nieuwe kans te geven”, vindt Winants, die sinds een jaar burgemeester is van Venray. De gemeente kent een rijke geschiedenis aan psychiatrische instellingen in de omgeving, waaronder een tbs-instelling.

Winants bespeurt het wantrouwen bij zijn collega-bestuurders ten aanzien van het tbs-systeem. “Ik zag de paniek van een collega die iemand in zijn gemeente kreeg met een zedenachtergrond. Hij was niet op de hoogte. Je moet mensen er niet mee overvallen. Maar ook de deuren openen om het tbs-systeem te laten werken. Het is nu heel erg ‘onbekend maakt onbemind.” 

Op de gewetensvraag of de burgemeester zelf naast iemand met een tbs-achtergrond zou wonen antwoordt hij ‘ja’. “Er wordt daar zo zorgvuldig en professioneel gewerkt, dat ik zeker weet, dat als iemand na de tbs-situatie naast mij komt wonen, dan zeg ik ‘ja.” 

Luister hier de aflevering over de omgeving Venray: https://www.nporadio1.nl/podcasts/tbs/595118-8-omgeving


#8 - Omgeving - TBS - Podcast

Susanne werd vier jaar geleden verkracht door een tbs-patiënt op verlof. In de 20 jaar dat er een tbs-kliniek staat in het Limburgse Oostrum, ging het één keer gruwelijk mis in de omgeving. Het incident is nog altijd bepalend voor het gezin. De gemeente Venray kent een rijke historie aan psychiatrische zorg. De burgemeester hoopt dat andere gemeenten hem helpen bij het uitplaatsen van tbs-patiënten. En hoe reageren omwonenden op tbs’ers die in het dorp leren re-integreren? Interviews door Tom Veldhuijzen, montage door Hens Zimmerman. Met dank aan de medewerking van FPC Rooyse Wissel.

In de podcast TBS volgt journalist Tom Veldhuijzen patiënten en behandelaren van De Rooyse Wissel in de gemeente Venray. De luisteraar krijgt een beeld hoe tbs-patiënten weer worden klaargestoomd voor de samenleving. In nieuwe afleveringen besteedt hij aandacht aan de omgeving van de kliniek. 

De afgelopen twintig jaar is het één keer gruwelijk misgegaan in het dorp, toen Susanne op haar weg naar huis werd verkracht door een tbs-patiënt op verlof. Zij doet samen met haar ouders haar verhaal en hoopt dat er meer aandacht komt voor slachtoffers. 

Uit de krant