Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Gemma van den Akker met haar boek Pleidooi voor de Ziel.</p>

Gemma van den Akker met haar boek Pleidooi voor de Ziel.

(Foto: )

Pleidooi voor de Ziel

Pleidooi voor de Ziel. Het is de titel van het boek van Gemma van den Akker uit Siebengewald. Van den Akker werkte in het verleden onder meer bij het hospice in Venray en zette haar persoonlijke verhaal  in boekvorm op papier.


Ze vertelt over hoe ze als hulpverlener in de reguliere en complementaire gezondheidszorg zelf aan de ‘andere kant van de balie’ belandt en met een gedwongen opname in de psychiatrie te maken krijgt. “Ik vind het belangrijk dat mijn verhaal wordt verteld”, vertelt Van den Akker.

Inmiddels runt ze een praktijk voor natuurgeneeskunde in Siebengewald en gaat het redelijk met haar. “Ik zat één maand opgesloten op de afdeling psychiatrie in Venlo. Ik had psychoses en merkte gewoon dat het slechter met mij ging. Niemand wist wat er precies met mij aan de hand was. Mijn lichaam en geest werden in die periode gereduceerd tot een hoopje ellende. En zolang er nog geen diagnose werd gesteld, werd ik gezien als een ‘gek’ en voor mijn gevoel werd ik ook zo behandeld. Per toeval werd het ontdekt door een stagiaire, die op school een college had gehad over iemand die precies dezelfde ziektekenmerken had als ik, wat er met mij aan de hand was. Ik bleek een tumor in mijn hoofd te hebben en de problemen werden daardoor veroorzaakt. Ik mocht in de psychiatrie mijn familie niet eens zien, toen bleek wat de oorzaak was, mocht ik gelijk het ziekenhuis verlaten.”

In een eerdere periode probeert Van den Akker ook nog het land te ontvluchten om in Griekenland aan haar toekomst te werken, maar haar vlucht wordt een halt toegeroepen. “Het was misschien een schreeuw op hulp, maar die kreeg ik niet. Het was zo wreed om mee te maken allemaal. Je voelt je onbegrepen en machteloos.”

Tijdens de diepgaande ervaring op de afdeling psychiatrie krijgt Van den Akker steeds meer de behoefte om haar verhaal op papier te zetten en met een pleidooi naar buiten te treden. “Het pleidooi is gericht aan iedereen in de zorg voor een ander, artsen, hulpverleners en naasten in het bijzonder. In het boek worden bovendien allerlei praktische handreikingen beschreven hoe een kwetsbaar en afhankelijk mens steeds bereikbaar en betrokken kan en dient te blijven. Want hoe spreek je die taal van de ziel?”


Het boek van Van den Akker werd op 16 december gelanceerd en is verkrijgbaar in alle boekwinkels in Nederland en België. Ook online is het boek verkrijgbaar.

Meer informatie is verkrijgbaar op de website www.levensakker.nl en via e-mailadres info@levensakker.nl.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten