Gedeputeerde Housmans samen met vrijwilligers druk in de weer met het inpakken van producten.
Gedeputeerde Housmans samen met vrijwilligers druk in de weer met het inpakken van producten. Foto: Haenen, Hub.

Warme ac­tie voor Lim­burg­se voed­sel­ban­ken

Algemeen

De gezamenlijke Limburgse voedselbanken zijn blij verrast met een grote bijdrage in de vorm van voedselpakketten waarmee zo’n 2.000 gezinnen toch warme feestdagen krijgen.

Door een bliksemactie van de LLTB, Daily Fresh Food, gemeenten, de lokale supermarkten en op initiatief van de Sociale Agenda van de provincie Limburg kunnen ook zij het jaar op een goede en gezonde manier afsluiten.

De gezinnen krijgen bij de eigen voedselbank in de buurt een speciaal pakket voor de feestdagen aangereikt met verschillende verse producten, een volledige maaltijd voor vier personen bestaande uit onder andere puree en runderhachee en een levensmiddelenpakket van de lokale supermarkt. De voedselbanken zijn trots dat zij dit samen met gemeenten, de provincie en andere partners in een korte tijd hebben weten te realiseren.

LLTB-voorzitter Léon Faassen: “We vinden het een ontzettend mooi gebaar om de deelnemers van de Limburgse voedselbanken voor kerst een speciaal en feestelijk voedselpakket aan te bieden, vol met gezonde en lekkere producten uit onze eigen provincie. Een gebaar waar wij als Limburgse boeren en tuinders graag een bijdrage aan leveren. Agrarische ondernemers zetten zich iedere dag in om alle Limburgers van hun producten te voorzien; boeren en tuinders houden Limburg immers gezond. Zeker in een tijd waarin gezondheid zo’n belangrijke rol speelt, is het van belang dat iedereen toegang heeft tot gezonde voeding. Vanuit de LLTB helpen we daar waar mogelijk graag een handje mee.”

“Als provincie Limburg zijn we trots dat er zoveel organisaties als de LLTB, Daily Fresh Food, gemeenten en supermarkten het hart op de goede plaats hebben, om zo een bijdrage te leveren aan de samenredzaamheid van iedereen in de samenleving”, vervolgt gedeputeerde Robert Housmans (Sociale agenda, Zorg en Veiligheid). “Bijna alle gemeenten in Limburg hebben gehoor gegeven aan de oproep om een bijdrage te leveren aan deze actie. We zijn blij dat het is gelukt om iedereen bij elkaar te brengen en op deze manier een belangrijke bijdrage te leveren aan kwetsbare gezinnen in deze donkere dagen.”

Niet alleen gaf de provincie een subsidiabele bijdrage, ook staken medewerkers belangeloos hun handen uit de mouwen om mee te helpen de pakketten samen te stellen bij de voedselbank. “Ten slotte wil ik ook een groot compliment uitspreken aan alle vrijwilligers van de Limburgse voedselbanken die tijdens dit roerige jaar zich elke dag opnieuw weer inspannen om de medemens te steunen en helpen daar waar mogelijk.”

Eerder gaven de voedselbanken het signaal af dat in deze roerige tijden het moeilijk was om voldoende eten in te zamelen voor hen die dit hard nodig hebben. De deelnemers kunnen bij de eigen voedselbank de voedselpakketten afhalen tijdens de lokale openingstijden die terug te vinden zijn op de website van de betreffende voedselbank.

Bekijk hier een video om een impressie te geven van het inpakken van de verschillende producten in speciale pakketten.

Uit de krant