Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Al 45 jaar lang wordt zand en grind gewonnen aan de Diepeling. </p>

Al 45 jaar lang wordt zand en grind gewonnen aan de Diepeling.

(Foto: Jan Strijbos)

Oeverafwerking bij de Diepeling

Al 45 jaar lang wordt door de ontgrondingsfirma Teunesen uit Gennep en Heijen zand en grind gewonnen aan de Diepeling. Daar is inmiddels een natuurgebied van ruim 100 hectare ontstaan dat zich deels uitstrekt over Castenrays en deels over Tienrays grondgebied. 

Het natuurgebied omvat een enorme waterplas met een maximale diepte van achttien meter, die doorsneden wordt door een dam. Het noordelijke deel van de plas grenst aan de spoorlijn Venlo-Nijmegen en aan de wegen Roland, Klein Oirlo en Valkenberg.

Hier wordt niet meer ontgrond en momenteel is de firma Teunesen op die locatie bezig met de oeverafwerking. Vanuit de zuidplas, waar de zandzuiger ligt, is een pijpleiding van enkele honderden meters gelegd tot aan de weg Roland. Bij het installatieterrein wordt zand weggezogen en door middel van zware pompen via het buizensysteem tegen de oeverrand gespoten. Het doel hiervan is om de oever heel geleidelijk te laten aflopen in het water.

Wanneer de oevers zijn afgewerkt, kan er rond de noordplas gewandeld worden. Deze wandeling vanaf de parkeerplaats met het anker over de dam en rond de noordplas is 3,6 km lang. Rond de zuidplas wordt nu al veel gewandeld. Veel wandelaars vertrekken in Castenray bij de kerk en lopen via de Matthiasstraat en Campagnestraat naar het viaduct over de Castenrayseweg.

Wandelroute
Aan de oostkant van het viaduct begint een mooie wandelroute die langs de Lollebeek naar de Groote Molenbeek voert. Bij de Reijnbroeckerweg linksaf, bij de slagboom rechts, langs de spoorlijn en halverwege links.

Deze weg volgen en via de dam die de plas doorsnijdt naar de parkeerplaats. Van daaruit terug naar Castenray. De totale afstand is ruim negen kilometer, maar zeer de moeite waard.

‘Verboden gebied’
Officieel is het terrein nog grotendeels verboden gebied, maar toch wordt er al vrij veel gewandeld. De zand- en grindwinning aan de Diepeling staat momenteel op een heel laag pitje, omdat het ontgrondingsgebied waarvoor door Gedeputeerde Staten vergunning is afgegeven, vrijwel geheel geëxploiteerd is.

Wellicht dat nog een uitbreiding mogelijk is richting de Groote Molenbeek. Het vergunningentraject daarvoor moet echter nog worden afgelegd.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten