Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Eetpunt brengt kerst aan huis

Algemeen

Vrijwilligers van Eetpunt Leunen brachten woensdagmiddag kerstpakketten bij de ouderen in het dorp. Een actie om een hart onder de riem te steken bij deze mensen, die de gezelligheid van het eetpunt al sinds februari hebben moeten missen. Eetpunt is een initiatief waarbij veelal oudere en alleenstaande bewoners van Leunen een keer per maand gezamenlijk een maaltijd nuttigen. Deze maaltijd wordt door zo’n dertien vrijwilligers samengesteld, gekookt en uitgeserveerd.

Eetpunt Leunen heeft vooral een groot sociaal karakter. “Het biedt de mensen die vaak thuis blijven de gelegenheid om samen met andere dorpsbewoners in contact te komen”, aldus Henny Thijssen, een van de initiatiefnemers van Eetpunt Leunen. Eetpunt Leunen bestaat al bijna acht jaar. Telkens verwelkomt het eetpunt zo’n kleine 40 mensen aan tafel. De laatste keer was in februari. Covid-19 gooide vervolgens roet in het eten. Ook na de intelligente lockdown besloten de vrijwilligers om nog niet op te starten. De bezoekers van het eetpunt zijn maken immers onderdeel uit van de risicogroep die sneller vatbaar is voor het coronavirus.

Hoogtepunt is jaarlijks het kerstdiner. Dan wordt er een heus kerstdiner gemaakt met extra versieringen. Ook wordt er tijdens deze maaltijd een kerstverhaal voorgelezen. “Onze bezoekers kijken daar ieder jaar weer naar uit. We maken daar altijd iets speciaals van. Zo hebben we ieder jaar een speciale placemat met de menukaart erop, een kerstwens en iets herkenbaars uit Leunen. We vonden het zonde om dit jaar het kerstdiner over te slaan. De mensen missen het eetpunt al heel erg. En om eerlijk te zijn, de vrijwilligers ook.”

De oplossing werd gevonden in een kerstdiner aan huis. Geheel coronaproof om zo de mensen toch het kerstgevoel van Eetpunt Leunen mee te geven. Afgelopen weken hebben de vrijwilligers alles voorbereid. Kerstkaart, placemats, kookinstructies en een mooie maaltijddoos werden geregeld en de afgelopen dagen werden de maaltijden bereid,. Woensdag werden de maaltijden bij de dorpsbewoners thuis afgeleverd.

Uit de krant