Luc Winants op archiefbeeld.
Luc Winants op archiefbeeld. Foto: Rikus ten Brücke

Gezamenlijke oproep burgemeester en deken

Algemeen

Burgemeester Luc Winants en deken Ed Smeets roepen iedereen in de gemeente Venray op om op kerstavond het ‘Stille Nacht’ te spelen of te zingen. Heel de gemeente één groot koor en orkest. “Dat zou tegen het eind van dit bewogen jaar een prachtige manier zijn om toch Kerstmis met zijn allen te vieren”, zegt Smeets. 

“Kerstmis zal dit jaar in veel opzichten anders zijn dan andere jaren. Omwille van de coronaperikelen zijn we allemaal aan afspraken en maatregelen gehouden, die – hoe vervelend ook - geen ander doel hebben dan ervoor te zorgen dat we spoedig tot goede oplossingen kunnen komen en ondertussen elkaars veiligheid zo goed als mogelijk kunnen garanderen. De zorg en zorgvuldigheid voor elkaar zoals we die al sinds maart hanteren, willen we ook met Kerstmis naar ons beste vermogen waarborgen”, verklaart de Venrayse priester.

Verbinding
Dat betekent dat er geen sprake zal zijn van drukbezochte (nacht)missen, met koren en muziekgezelschappen. De nachtmissen gaan helemaal niet door, de overige diensten in de kerken zullen sobere vieringen zijn, met maximaal dertig bezoekers. Daarop staken de burgervader en de katholieke zielenherder de koppen bij elkaar en bedachten een manier om de verbinding waarvoor het kerstfeest elk jaar zorgt, toch uit te dragen.

Gezamenlijk roepen ze iedereen op om op kerstavond om klokslag 22.30 uur in de eigen voortuin of in de voordeur ‘Stille Nacht’ te zingen of te spelen. “Het zou fantastisch zijn als op hetzelfde moment overal dit prachtige symbool van eensgezindheid zou klinken, zodat we toch kerst nog een beetje met zijn allen vieren”, mijmert burgemeester Winants. “En met een kaars of en lichtje voor het raam is het helemaal af.”

Nachtmis op TV
Ook de traditionele nachtmis in de Grote Kerk kan dit jaar maar door een klein gezelschap worden bijgewoond. Omroep Venray zendt de mis live uit op televisie. De mis begint om 22.30 uur met ‘Stille Nacht’. Vanuit de toren van de Grote Kerk zetten enkele blazers van Koninklijke Harmonie Euterpe het lied in, waarna hopelijk in heel de gemeente Stille Nacht klinkt. Voorafgaand spreekt burgemeester Winants om 22.15 uur via de Omroep Venray vanuit de kerk een korte kerstboodschap uit.

Uit de krant