Afbeelding
Foto: Pixabay

Vijf dorpen krijgen digitale informatie over windpark

Algemeen

Oostrum, Oirlo, Castenray, Wanssum en Geijsteren kunnen in de nabij toekomst windturbines in hun achtertuin krijgen. Om inwoners bij te praten over de ontwikkelingen tot dusver en in de toekomst worden vijf digitale informatieavonden gehouden.

De vijf digibijeenkomsten worden op maandag 14 december, dinsdag 15 december en woensdag 16 december gehouden. Op deze manier wil de gemeente Venray uitpluizen hoe de inwoners tegenover de komst van een windpark staan. Frank van Bussel is door de gemeente aangesteld als omgevingsmanager. Als kwartiermaker onderzoekt hij de mogelijkheden voor een windmolenpark aan de oostkant van de gemeente Venray. Daar liggen vier mogelijke locaties voor minimaal drie en maximaal zes windmolens. Alleen die regio is geschikt voor de bouw van windturbines. Het grootste zoekgebied ligt tussen Oostrum, Wanssum en Geijsteren, waarin ook de golfbaan ligt. In de overige gebieden in de gemeente Venray kan geen windpark komen, vanwege de aanwezigheid van de (nu nog) slapende vliegbasis De Peel.

Windenergie is duurzame stroom die met onder meer zonenergie in de toekomst de fossiele brandstoffen moet vervangen. Een belangrijk uitgangspunt is dat de opbrengsten van in dit geval windenergie naar de inwoners gaat. Dat een windpark ook negatieve gevolgen heeft voor omwonenden, bedrijven en grondeigenaren is geen geheim. Geluidshinder kan optreden en de waarde van woningen bij een windpark kan kelderen. De voordelen van een windpark zijn duurzame stroomproductie voor Venrayse huishoudens, verminderen van de uitstoot van CO2 en (hierboven al als belangrijk punt genoemd), omwonenden kunnen er financieel wijzer van worden door het instellen van een omgevingsfonds, en uitgifte van aandelen en obligaties. Om dat laatste daadwerkelijk waar te maken wil de gemeente Venray de regie houden over een mogelijk windpark. Over alle aspecten worden de deelnemers aan de digitale infoavonden bijgepraat. Tevens worden de wensen van de inwoners geïnventariseerd. Uit alle verzamelde info moet blijken of een windpark in Venray wenselijk en haalbaar is. De gemeenteraad besluit er uiteindelijk over.

Donderdag 19 november werd een eerste digitale informatieavond gehouden met maximaal vijftig deelnemers. Inwoners uit de gemeente Venray kunnen zich hiervoor opgeven via www.windparkvenray.nl opgeven voor de komende sessies. Ook inwoners die niet in genoemde vijf dorpen wonen kunnen meedoen. Zij worden verzocht zich aan te melden bij het dorp dat het dichtst bij de eigen woonplaats ligt.

Maandag 14 december zijn de infoavonden in Oostrum (19.00 uur-20.00 uur) en in Oirlo (20.15 uur en 21.15 uur), dinsdag 15 december in Geijsteren (19.00 uur-20.00 uur) en Wanssum (20.15 uur-21.15 uur) en woensdag 16 december Castenray/Klein Oirlo (19.00 uur-20.00 uur).

Uit de krant