Het kabinet voelt nog steeds de druk van het aantal coronabesmettingen.
Het kabinet voelt nog steeds de druk van het aantal coronabesmettingen. Foto: pixabay

Groepsgrootte met feestdagen niet ruimer

Algemeen

Het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen tijdens de feestdagen blijft ongewijzigd op drie. Dat maakten premier Rutte en coronaminister De Jonge dinsdagavond bekend. Er lagen voorstellen om het aantal toegestane gasten thuis te verhogen naar vier, vijf of zes personen, maar vanwege het oplopende aantal besmettingen is een dergelijke versoepeling volgens het kabinet niet verstandig.

Het kabinet maakte dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend welke coronamaatregelen gelden voor de komende periode. Veel Nederlanders vroegen zich af of er in familieverband kerst en nieuwjaar kan worden gevierd. Dat kan nu dus maar op zeer beperkte schaal. Ook de tijdelijke heropening van de restaurants zit er voorlopig niet in.

Premier Rutte zei dat het ‘echt niet goed gaat’ met de besmettingscijfers. “De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan. Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de kerst bij u terug komen met strengere maatregelen.”  Omdat dat laatste volgens Rutte ‘niemand wil’, riep hij op om vooral de coronamaatregelen na te komen tijdens de feestdagen. “Misschien krijgen we dan half januari wat meer ruimte. Dat kan nog steeds, maar dat moeten we met elkaar verdienen.”

In januari worden enkele gerichte proefprojecten op touw gezet om te kijken wat er straks kan om verantwoord weer op te starten. “Dat doen we lokaal en heel gecontroleerd”, aldus Rutte. “Waar moeten we dan aan denken? Bijvoorbeeld aan een proef in een theater met meer bezoekers of een voetbalwedstrijd met publiek.”

Het kabinet komt woensdag met een aparte persconferentie over steun aan het bedrijfsleven. Rutte noemt het een ’goed idee’ om het kerstdiner dit jaar te laten bezorgen door ’uw favoriete restaurant’. Verder komt er een plan en extra geld voor speciale activiteiten voor jongeren.

Meer informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2020/12/08/gedeeltelijke-lockdown-ook-tijdens-feestdagen

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2020/12/08/aanpak-eerste-fase-coronavaccinatie

Uit de krant