De gemeente krijgt in het stookseizoen (tussen 1 oktober en 30 april) steeds vaker meldingen van overlast door (hout)kachels.
De gemeente krijgt in het stookseizoen (tussen 1 oktober en 30 april) steeds vaker meldingen van overlast door (hout)kachels. Archieffoto Peel en Maas

Regels over houtstook in APV

Algemeen

Houtvuur staat voor gezelligheid. Daarom hebben veel mensen een open haard of een houtkachel, binnen of buiten. Maar waar vuur is, is ook rook. En daar kunnen andere mensen last van hebben. Bovendien is rook schadelijk voor de gezondheid. Dus als je hout stookt, doe dat verstandig. De stookwijzer op de website van de gemeente kan daarbij helpen. 

De gemeente krijgt in het stookseizoen (tussen 1 oktober en 30 april) steeds vaker meldingen van overlast door (hout)kachels. Het toenemend aantal meldingen heeft ervoor gezorgd dat burgemeester en wethouders in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een artikel over het stoken van houtkachels hebben opgenomen. Dat artikel verbiedt het stoken van ander brandbaar materiaal dan droog en schoon stookhout. Ook mag stoken geen overlast veroorzaken voor de omgeving door stank, rook, roet of walm. Het artikel verbiedt stoken als het windstil of mistig is. Het artikel is bedoeld als laatste middel, als een soort stok achter de deur. Overlast is subjectief. Het is afhankelijk van tal van factoren en overtredingen zijn moeilijk vast te stellen. Maar als iedereen de tips uit de stookwijzer gebruikt en niet stookt als het RIVM een stookalert heeft afgegeven, hoeft stoken niet tot overlast te leiden. Kijk voor de stookwijzer en meer informatie over hout stoken op https://www.venray.nl/let-op-met-hout-stoken.

De gemeenteraad bespreekt de APV met daarin het houtstookartikel in de vergadering van 15 december.



Uit de krant