Afbeelding

Reconstructie rotonde Leunseweg - Zuidsingel

Algemeen

Meer verkeersveiligheid, betere doorstroming en betere waterberging bij de rotonde Leunseweg – Zuidsingel. Dat is de ambitie van de gemeente Venray. Om dat te bereiken start maandag 4 januari de herinrichting van het gebied. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Infrascoop BV en moeten volgens planning zijn uitgevoerd begin augustus 2021. De rotonde Zuidsingel-Leunseweg in de kern van Venray, voldoet momenteel niet aan de inrichtingseisen. Zo ontbreken voetgangersoversteekplaatsen en is er onvoldoende opstelruimte om voorrang te verlenen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties en stagneert de doorstroming. Door werkzaamheden uit te voeren, worden de doorstroming en verkeersveiligheid bevorderd op één van de drukste hoofdinvalswegen van Venray.

Met het project Reconstructie Leunseweg rotonde Zuidsingel wordt ook het verhard oppervlak afgekoppeld van de riolering. Vlak bij de rotonde wordt een wadi aangelegd. Hiermee wordt het gebied meer klimaatadaptief gemaakt en daarmee meteen ook beter bestand tegen hevige regenbuien. Voor de uitvoering van het project is het noodzakelijk een aantal bomen te rooien, maar er worden méér nieuwe bomen teruggeplant. Het ontwerp van het project is in overleg met de direct aanwonenden vastgesteld.

De Leunseweg is tussen de rotonde met de Zuidsingel en de N270 aan groot onderhoud toe, waarbij de volledige wegconstructie moet worden vervangen. Langs de woningen wordt een parallelweg aangelegd. Tegelijk met het reconstrueren van de rotonde en de Leunseweg worden in het project de aansluitingen Zuidsingel-Plataanstraat en Leunseweg-Acaciastraat voorzien van middengeleiders. Daardoor wordt oversteken voor fietsers en voetgangers veiliger en wordt spookfietsen ontmoedigd.

Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase betreft de werkzaamheden op de Zuidsingel vanaf de rotonde met de Leunseweg tot en met de aansluiting met de Plataanstraat. De tweede fase is de rotonde Zuidsingel-Leunseweg. De derde fase is de Leunseweg vanaf de rotonde met de Leunseweg tot en met de aansluiting met de Acaciastraat. Als laatste worden de drie fasen tegelijkertijd een aantal dagen afgesloten voor het aanbrengen van de asfaltdeklaag en markeringen. Daarbij wordt ook het gedeelte van de Leunseweg tot De Wieënhof meegenomen.

De Reconstructie Leunseweg rotonde Zuidsingel is een integraal project van verkeer, wegbeheer en rioolbeheer. Het project maakt onderdeel uit van het programma Via Venray, met aanpassingen op de provinciale N270 en het aanliggende gemeentelijk wegennet.

Uit de krant