De gemeente Venray gaat ruimhartig te werk bij de verantwoording van verenigingen voor de ontvangen subsidies.
De gemeente Venray gaat ruimhartig te werk bij de verantwoording van verenigingen voor de ontvangen subsidies. Archief Peel en Maas

Corona: Venray komt verenigingen tegemoet

Algemeen

Burgemeester en wethouders van Venray willen subsidieontvangers in coronatijd blijven ondersteunen. Organisaties die in 2020 minder dan 7500 euro periodieke subsidie hebben ontvangen, mogen hun subsidie houden, ook al hebben ze het door corona niet voor hun activiteiten kunnen gebruiken. Voor alle andere subsidieontvangers die sociaal, maatschappelijk of cultureel actief zijn, beslist de gemeente van geval tot geval of ze eventueel subsidie gaat terugvragen.

Bij het vaststellen van de subsidies gaat de gemeente ruimhartig te werk. Alle grote en kleine verenigingen en stichtingen hebben het moeilijk, redeneert de gemeente. Veel vaste kosten zoals de huur lopen door, terwijl activiteiten stilliggen. Of de verenigingen zoeken naar alternatieven, waarvoor ze ook weer kosten maken, onder andere om coronaveilig te kunnen draaien.

Al met al is het niet de juiste tijd en het goede signaal om verenigingen en stichtingen het nog moeilijker te maken, meent het college. “De manier waarop ze met de beperkingen van corona omgaan verdient juist alle lof en complimenten”, zegt wethouder Anne Thielen. “Het zou verkeerd zijn om ze nu te beperken in hun financiële ruimte.”

In totaal gaat het om een subsidiestroom van  4,3 miljoen euro die de gemeente dit jaar verstrekt aan 162 vrijwilligersorganisaties, 26 dorps- en wijkraden en 15 professionele instellingen. Het gaat om verenigingen en instellingen voor onder andere jeugdwerk, ouderen, kunst en cultuur en sport. Het grootste deel van de subsidies is periodiek, dat wil zeggen dat ze jaarlijks terugkeren. Daarnaast verstrekt de gemeente incidentele subsidies voor een bepaalde activiteit. Als die door corona doorgeschoven wordt naar volgend jaar, mag de organisatie de subsidie eveneens doorschuiven. Vorige week nam het college al eenzelfde besluit voor de subsidie van evenementen.

Naast de  4,3 miljoen euro voor de hierboven genoemde organisaties ontvangen de vier grote instellingen (schouwburg, bibliotheek, Odapark en Venrays museum) samen 1,7 miljoen euro. In totaal verstrekt de gemeente Venray jaarlijks 6 miljoen euro aan subsidies voor sociale, maatschappelijke, culturele en sportieve activiteiten.

Uit de krant