De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

Militaire oefeningen op kazerne Vredepeel

Algemeen

Op en boven het terrein van de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel (vliegbasis De Peel) vinden volgende week de militaire oefeningen Pale Strike en Joint Falcon plaats.

Van 7 t/m 11 december worden militairen opgeleid in het coördineren van luchtsteun aan grondtroepen. De zogenaamde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) trainen de procedures voor grond-luchtsamenwerking. Het trainen van de grondeenheden zal gebeuren met jachtvliegtuigen en helikopters van Defensie en een civiele jet-trainer. De JTAC-trainingen zijn vanaf het middaguur gepland tot 22.00 uur in de avond.

Op donderdag 10 december zullen verschillende helikopters van Defensie militairen van de Luchtmobiele Brigade ondersteunen in hun training. Zij worden onder helikopter begeleiding afgezet en weer opgehaald op De Peel. Joint Falcon duurt van 18.00 uur tot 20.30 uur. “Het opleiden van militairen is belangrijk omdat deze training nu en later levens kan redden tijdens militaire operaties. Het coördineren van vuursteun op korte afstand aan grondeenheden door vliegtuigen en helikopters vergt een grote mate precisie. Dit maakt een goede opleiding voor JTAC noodzakelijk”, meldt een woordvoerder. “Tijdens de oefening Joint Falcon wordt het transport van luchtmobiele eenheden met helikopters beoefend. Om veilig te kunnen opereren in oorlogsomstandigheden moeten verplaatsing van grondeenheden door de lucht vooraf goed worden beoefend.”

Defensie bereidt militaire trainingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat trainingen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Wanneer er overlast of hinder wordt ervaren, kan men dit melden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen is meer informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.

Uit de krant