De dienstregeling van de?Arriva-treinen wijzigt per 13 december?minimaal.
De dienstregeling van de?Arriva-treinen wijzigt per 13 december?minimaal. Archieffoto Peel en Maas

13 december start nieuwe dienstregeling van Arriva Limburg

Algemeen

Op 13 december start Arriva in Limburg met de nieuwe dienstregeling voor trein en bus. Deze nieuwe dienstregeling bevat verschillende optimalisaties en aanpassingen van met name de buslijnen. Opvallende wijziging is de invoering van het stadsnetwerk voor bus in Parkstad. Voor de gehele dienstregeling geldt dat Arriva op basis van de kennis en kunde éin overleg met de opdrachtgever provincie Limburg een maatwerk dienstregeling heeft gemaakt die zo goed mogelijk aansluit bij de geconstateerde reizigersbehoefte.

Er zijn minder reizigers in het openbaar vervoer en ook reispatronen zijn de afgelopen periode duidelijk gewijzigd. Zo werken meer mensen thuis, wordt onderwijs meer op afstand gegeven en zijn scholen hun lestijden meer gaan spreiden. Arriva houdt in de uitvoering van de nieuwe dienstregeling rekening met de gewijzigde reizigersaantallen.

Wijzigingen bus
In de regio Parkstad wordt, net als in Maastricht al was, per 13 december een stadsnetwerk ingevoerd. Het netwerk is ontwikkeld op basis van onderzoek naar de reizigersstromen. De grootste stromen kunnen dadelijk zonder overstap naar de belangrijkste bestemmingen in Parkstad reizen. Het verschil tussen de stad- en streeklijnen wordt duidelijker in de lijnnummering. De stadslijnen krijgen daarbij de lage nummers, van 1 t/m 9. De wijzigingen in Parkstad worden met een publiekscampagne ondersteund en tot 13 december zien frequente reizigers de wijzigingen terug op de informatieschermen in de bus. In de regio Maastricht zijn de wijzigingen minimaal. Lijn 10 die eerder vanuit Maastricht naar Gulpen reed, zal vanaf 13 december niet verder rijden dan halte Maastricht Akersteenweg, waar de reizigers richting Gulpen en Vaals kunnen overstappen op lijn 350.

Streeklijnen en buurtbussen
Voor enkele streeklijnen in Limburg wordt de lijnnummering aangepast en voor andere lijnen wijzigen de aankomst/vertrektijden minimaal. Reizigers kunnen deze detailinformatie onder meer online op de website van Arriva en de reisplanners terugvinden. Eén van de meest in het oog springende wijzigingen geldt voor lijn 60 (Echt-Pey-Koningsbosch-Echterbosch- Maria-Hoop). Dit traject werd eerder gereden door een kleine bus (buurtbus 792) en wordt vanaf 13 december op werkdagen met een standaard streekbus gereden. ‘s Avonds wordt de rit als OV-lijntaxi ingezet en is reservering noodzakelijk. De route van buurtbuslijn 792 wordt daardoor aangepast. Vooralsnog is nog niet bekend wanneer de buurtbussen van Arriva in Limburg hun dienst weer hervatten.

Noord-Limburg
In het stadsnet van Venlo krijgt lijn 2 (Klingerberg-Blerick) een verbeterde reismogelijkheid met Noorderpoort (Venlo Noord) en de intercityaansluiting van lijn 2 wordt in Blerick hersteld. De ringlijncombinatie lijn 4-5 wordt gewijzigd in de lijnnummering. Lijn 70 (Venlo-Greenport v.v.) zal per 13 december komen te vervallen. De verwachte groei van het reizigersvolume is niet gehaald. In de regio Horst vindt een netwerkwijziging plaats waarbij op werkdagen tijdens de spits voortaan met lijn 89 een vaste verbinding wordt geboden tussen Lottum en Horst. Deze lijn rijdt vanuit Lottum door naar Venlo en vanuit Horst – via de A73 - naar Venray Station.

Wijzigingen trein 
De dienstregeling van de Arriva-treinen wijzigt per 13 december minimaal. Wel zal Arriva op momenten met de zogenaamde bakinzet, de lengte van de treinen, variëren en zo beter inspelen op de geconstateerde reizigersaantallen. De bekende trajecten e frequenties van ritten blijven zo goed als ongewijzigd. De enige uitzondering vormen de eerste en de laatste treinrit van de RE 18 (Maastricht-Heerlen-Aachen Hauptbahnhof). De eerste trein naar Aachen zal niet meer vertrekken vanuit Maastricht maar uit Heerlen (werkdagen 05.43 uur) en de laatste trein uit Aachen rijdt niet meer door tot Maastricht maar stopt om 00.13 uur te Heerlen.

Voor, tijdens en na de kerstvakantie
Vanaf 13 december rijdt Arriva met alle buslijnen een maatwerkdienstregeling. Die dienstregeling – inclusief scholierenlijnen (600 serie lijnnummers) komt op de borden het meest overeen met de vakantiedienstregeling en is ook terug te vinden in de online reisadviezen. Tijdens de kerstvakantie rijden alle bussen de vakantiedienstregeling (geen scholierenlijnen). Na de kerstvakantie wordt de maatwerkdienstregeling voor bus met een aantal aanvullingen, zoals de scholierenlijnen, weer opgepakt en rijden de treinen de gewone dienstregeling.

Maatwerk continu mogelijk  
Arriva heeft in de nieuwe dienstregeling rekening gehouden met de gewijzigde reizigersaantallen. Arriva monitort die aantallen continu en past de dienstregeling aan indien nodig. ‘Zo kunnen we steeds een goede, op maat gemaakte, dienstregeling blijven bieden aan de reizigers.’

De meest actuele dienstregeling vindt de reiziger terug in de reisplanners en is in zijn geheel ook te bekijken op de website van Arriva.

Uit de krant