Celstraffen voor stelende asielzoekers | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
<p>foto ter illustratie.</p>

foto ter illustratie.

(Foto: depositphotos)

Celstraffen voor stelende asielzoekers

Nadat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag op een speciale zitting bij de politierechter onvoorwaardelijke celstraffen eiste tegen een groep asielzoekers, legde de rechtbank deze straffen op. Het gaat om straffen die variëren van drie dagen tot acht weken. De officier van justitie: “Laat dit een duidelijk signaal zijn dat dit soort overlastgevers hier niet ongestraft mee wegkomt.”

In totaal stonden zestien asielzoekers terecht, van wie de meerderheid afkomstig is van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Ook kwamen er verdachten uit Grave en Overloon. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor meerdere diefstallen en inbraken in de regio, die vaak in groepsverband werden gepleegd. De officier van justitie: “Wij realiseren ons heel goed dat deze mensen veel overlast veroorzaken en horen dat ook van inwoners van de gemeente Cranendonck, die zich zorgen maken over de veiligheid in hun gemeente. Het zijn zorgen die wij serieus nemen.”

Veilige landen
Het OM heeft met grote regelmaat overleg met de gemeente en partners om de problematiek effectief aan te pakken. Ook in deze zaken ging het om kleine groepjes asielzoekers uit zogenoemde ‘veilige landen’. Ze zorgen voor veel overlast en leggen een grote druk op het systeem en het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen lijdt daaronder: “Deze groep maakt geen kans op een verblijfsvergunning. Samen met onze partners spannen wij ons in om de uitzettingsprocedure te versnellen voor deze groep, nadat zij hun straf hebben uitgezeten.”

Signaal
Het OM vindt het ook belangrijk dat mensen weten dat dit soort criminaliteit wordt aangepakt en dat mensen hier niet mee wegkomen: “Dat geldt voor de bewoners van de gemeente Cranendonck, bewoners van azc, maar zeker ook voor mensen die van plan zijn om hier naartoe te komen. Dit signaal willen wij zo breed mogelijk uitdragen. Wij hebben goede contacten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en zij spannen zich ook in om deze boodschap op de juiste plek te krijgen, ook in de richting van ‘veiligelanders’ die van plan zijn om naar Nederland toe te komen.”

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten