Vuurwerkvrije zones, meer werk boa’s door verbod | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: pixabay

Vuurwerkvrije zones, meer werk boa’s door verbod

Als het aan het college van B en W ligt, krijgen de Venrayse boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) meer werk op hun bordje. Dat heeft alles te maken met het landelijke vuurwerkverbod dat vanaf 1 december van dit jaar geldt.

De boa’s waren de afgelopen jaren niet meer de aangewezen personen om de geldende regels rond het gebruik van vuurwerk in Venray te handhaven. Boa’s en politie waren samen verantwoordelijk voor de controles en het uitdelen van boetes. Volgens het college was die samenwerking geen ideale combinatie. Vandaar dat voor dit jaar het college de mogelijkheid onderzoekt om alleen de boa’s weer aan te wijzen voor handhaving van het vuurwerkbesluit. Waarom de combinatie boa/politie niet ideaal was, is onduidelijk. Wel wil het college vuurwerkvrije zones aan gaan wijzen. Daarvoor moet de gemeenteraad goedkeuring geven. De commissie Werken en Besturen behandelt dat voorstel deze week, op 15 december neemt de gemeenteraad er een besluit over.

De VVD wil van het college weten welke regels in Venray in de nieuwe verordening worden opgenomen ten aanzien van knal- en siervuurwerk. ‘Er zijn geen specifieke regels opgenomen over knal- en siervuurwerk’, laat het college weten. ‘Voor het afsteken van een aantal vuurwerkproducten, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen, geldt vanaf 1 december 2020 een landelijk verbod. Hiervoor is nadere lokale regelgeving dus niet nodig. Voor het afsteken van consumentenvuurwerk (siervuurwerk) stellen wij een bepaling voor dit te verbieden op openbare plaatsen als dit afsteken op tot gevaar, schade of overlast kan leiden’. Om de inwoners goed op de hoogte te stellen van de nieuwe vuurwerkverordening, worden de nieuwe regels niet alleen in Peel en Maas op de gemeentepagina’s gepubliceerd. Ook via een persbericht worden de Venrayse inwoners erover geïnformeerd.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten