Werken op grote hoogte | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
<p>Er is een steiger geplaatst en de klokkenstoel is gereinigd en geschilderd.</p>

Er is een steiger geplaatst en de klokkenstoel is gereinigd en geschilderd.

(Foto: Jolijn van Goch)

Werken op grote hoogte

In het najaar van 2020 zijn het kerkbestuur en Stichting Carillon gestart met het volgens de Arbowet veilig maken van het carillon en de klokkenstoel in de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Venray. In verband met toekomstig onderhoud is het belangrijk dat de klokken en het carillon op een verantwoorde manier te bereiken zijn. Daarnaast wordt ook dit belangrijke deel van de Venrayse kerk toekomstbestendig gemaakt. De klokkenstoel wordt geschilderd, het uurwerk wordt opnieuw verlicht en de beiaardcabine wordt uitgebreid. Bovendien is de kerktoren straks tot op ongeveer vijftig meter hoogte te bereiken. Een bezoek aan de kerk en haar toren was nog nooit zo aantrekkelijk!

Boven in de kerktoren bevindt zich de klokkenstoel. Dit is een stellage van dikke metalen balken waarin de klokken zijn opgehangen. In het verleden veroorzaakte het luiden van zware klokken in gemetselde kerktorens al snel scheuren. Daarom werden er eikenhouten – later metalen – constructies ontwikkeld die het gewicht van de klokken konden dragen. Deze constructies geleiden de trillingen naar beneden.

In de toren van de Grote Kerk is er vanaf de klokkenstoel tot aan de trans – de torenomgang – een steiger geplaatst. De klokkenstoel is inmiddels gereinigd en geschuurd en op verschillende plekken is roest verwijderd. Vervolgens is gehele klokkenstoel voorgelakt en afgelakt in RAL 9005 (gitzwart). Ook zijn de luidmotoren en de kettingen van de klokken verwijderd. Hier komen nieuwe materialen voor in de plaats.

Bovendien wordt er voor het uurwerk aan de westzijde van de toren een nieuwe motor geplaatst. Hierdoor geeft ook dit uurwerk binnenkort weer de juiste tijd aan. Daarnaast worden de torenuurwerken aan alle zijden voorzien van ledverlichting. Door moderne en duurzame verlichting op de wijzers en urenpunten aan te brengen, zijn de klokken in het donker nog beter te zien dan voorheen. De combinatie van verlichting van het kerkgebouw en de toren zorgt ervoor dat dit cultuurhistorische gebouw – en deze Venrayse trots – straks van nog verder te zien is.

In nabijheid van de klokkenstoel bevindt zich de beiaardcabine. Een beiaard, carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument. Het klavier in de toren van de Grote Kerk van Venray heeft houten stokken als toetsen, gegroepeerd als pianotoetsen.
De cabine is door de aanleg van de nieuwe trappen tot aan de trans beter en verantwoord bereikbaar. Voorheen was de cabine alleen te bereiken met een rechtopstaande ladder tegen de muur. De beiaardcabine wordt bovendien uitgebreid, zodat bezoekers tijdens het bespelen van het carillon een kijkje kunnen nemen in de ruimte. De komende tijd wordt het carillon in Venray bespeeld door beiaardier Rosemarie Seuntiëns.

Belangstellenden kunnen nog steeds bijdragen aan het behoud van de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Venray door de restauratie te steunen. De windrichtingen van de torenomloop zijn inmiddels uitverkocht, maar er zijn nog een bordes en voldoende traptreden beschikbaar. Bij interesse kunt u contact opnemen met Michael Claessens van Stichting Carillon Venray: michaelcl@home.nl of 06-26795444. Blijf bovendien op de hoogte van de restauratie door @grotekerkvenray te volgen op Facebook en Instagram.

Zodra de omstandigheden het toelaten, is het bezoeken van de kerktoren weer mogelijk. Een kijkje nemen in de beiaardcabine, het rondlopen op de torenomgang en het genieten van het uitzicht op ongeveer vijftig meter hoogte is dan nog aantrekkelijker.

Het project Rondje Kerk, de restauratie van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray, is ook te volgen op Facebook en/ of Instagram. Het doel van het project is tweeledig: enerzijds gaat het om het behoud van de Venrayse kerk als cultureel erfgoed, anderzijds zijn er ook een aantal verplichte Arbo-voorzieningen in de restauratie opgenomen.
Benieuwd naar wat de werkzaamheden specifiek inhouden? In nieuwsblad Peel en Maas zijn geregeld updates te lezen, of kijk op @grotekerkvenray op Facebook en/of Instagram.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten