Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Minister reageert op Kamervragen HAP

Algemeen

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport, beantwoordde deze week de Kamervragen van de Tweede Kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch (beiden CDA) over de dreigende sluiting van de huisartsenpost (HAP) in Venray. ‘Cohesie gaat nu in een proces van zorgvuldige afstemming met partijen om uiteindelijk tot een definitief besluit te komen’, laat de minister weten.

‘Hoe het zorgaanbod in de avond-, nacht-, en weekenduren is ingericht, is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de huisartsen in de regio. Het is aan hen om hier samen in goed overleg uit te komen. Ik heb dan ook geen inzicht in de wensen van iedere individuele huisarts in de regio’, reageert de minister op de vraag of Venrayse huisartsen de huisartsenpost juist open willen houden. ‘Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken over de beschikbaarheid van zorg, zeker als dit acute zorg betreft. Op 9 november heeft Cohesie bekendgemaakt dat er een voorgenomen besluit ligt om de huisartsenpost in Venray te sluiten. Het is belangrijk dat er een aantal processtappen zorgvuldig wordt doorlopen voordat er een definitief besluit wordt genomen’. 

De minister: ‘De bereikbaarheidsnorm is dat 90 procent van de inwoners van het verzorgingsgebied binnen 30 minuten met eigen auto een huisartsenpost moet kunnen bereiken. Het RIVM heeft na onderzoek geconcludeerd dat, in de mogelijke toekomstige situatie, 99,9 procent van de inwoners van het samengenomen verzorgingsgebied binnen 30 minuten rijtijd per personenauto de huisartsenpost Venlo kan bereiken’. 

Uit de krant