Ook de brug bij het Raayland College kleurt vanaf 25 november oranje.
Ook de brug bij het Raayland College kleurt vanaf 25 november oranje. Foto: archief Peel en Maas

Vanaf 25 november kleurt Venray opnieuw oranje

Algemeen

Venray zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren vanaf 25 november de schouwburg, de fontein op het Schouwburgplein en de brug bij het Raayland College oranje. 

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om aandacht te vragen voor dit onderwerp is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World-campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en eindigt op 10 december. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. De gemeente Venray doet voor de tweede keer mee.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Het thema van de campagne dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’.  Momenteel meldt slechts 10 procent van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie. “De gemeente Venray wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijd van de coronacrisis, nu berichten van toenemend geweld achter de voordeur aan de orde van de dag zijn”, aldus wethouder Anne Thielen.

Uit de krant