De vlag wordt gehesen op Weverslose volmolen in Merselo.
De vlag wordt gehesen op Weverslose volmolen in Merselo. Persfoto

Hoogste punt Weverlose molen

Algemeen

Het tempo zit er flink in. Op vrijdag 13 november bereikte Gerrit Hendriks en zijn team het hoogste punt bij de bouw van de Weverlose volmolen in Merselo. Een volmolen is een industriemolen die in het verleden werd gebruikt om van wol vilt te maken. Het bereiken van het hoogste punt vond ruim een maand na de eerste feestelijke steenlegging plaats. Om dit te vieren werd er traditiegetrouw pannenbier geschonken.

De bouw van de volmolen is een initiatief van Stichting Loobeek. De stichting ontwikkelt toeristisch en recreatieve voorzieningen waardoor historische waarde terugkeren in de omgeving. De Stichting Loobeek is ontstaan uit een samenwerking met Stichting Schaapscompagnie Merselo en Stichting De Rooyse Schans. Samen met diverse partners en vrijwilligers realiseren zij drie historische bouwwerken: naast de Weverslose volmolen, die aangedreven wordt door water van de Loobeek, ontwikkelen ze ook een boerenschans en een schaapskooi.

Uniek aan de stichting en de bouw van de Werverlose volmolen is dat het vrijwilligers zijn die zich inzetten om dit prachtige project in de sfeer van cultuur, historie, toerisme en recreatie te realiseren. De bouw van de Weverlose volmolen wordt door circa acht vrijwilligers in zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Hiervan zijn er slechts twee die ervaring hebben in de bouw.

Als een bouwwerk het hoogste punt bereikt heeft, wordt er traditiegetrouw pannenbier gedronken. Pannenbier is een term uit de bouw: als de pannen gelegd kunnen worden dan wordt er bier geschonken. Het bier werd door de opdrachtgever, in dit geval Stichting Loobeek, beschikbaar gesteld. Een bestuurslid van de stichting is amateurbrouwer en creëerde een Volmolen-triple, met als naam Volmolenbier.

Uit de krant