Stoffelijke resten Duitse piloot naar begraafplaats Ysselsteyn | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De stoffelijke resten van de Duitse pilot worden bijgezet op Duitse militaire begraafplaats in <em>Ysselsteyn.&nbsp;</em></p>

De stoffelijke resten van de Duitse pilot worden bijgezet op Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. 

(Foto: Henk Lammen)

Stoffelijke resten Duitse piloot naar begraafplaats Ysselsteyn

Dankzij een herkenningsplaatje heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van een gesneuvelde Duitse piloot. Het gaat om de 20-jarige Unteroffizier Otto Tillack. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neergehaald. Zijn Messerschmitt 109-jachtvliegtuig werd vorige week in de gemeente Dalfsen geborgen. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.

Tillack steeg op 30 januari 1944 op van vliegbasis Volkel met zijn Messerschmitt met de rompcode Schwarze 10. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt, crashte het toestel rond 13.30 uur middags in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak er nog boven uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, worden de stoffelijke resten bijgezet op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Dit gebeurt in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge. Hiervoor wordt geprobeerd nabestaanden van Tillack op te sporen.

In de Nederlandse bodem liggen nog zo’n 30 tot 50 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord. In 2019 ging het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start. Het doel hiervan is om vermiste vliegers een graf te geven en nabestaanden zekerheid over hun lot. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Tillack is het 1e Duitse exemplaar uit het Nationaal Bergingsprogramma.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/11/11/stoffelijke-resten-duitse-piloot-geidentificeerd

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten