De schappen zijn angstvallig leeg in het magazijn van Voedselbank Limburg-Noord.
De schappen zijn angstvallig leeg in het magazijn van Voedselbank Limburg-Noord. Foto: eigen foto

Voedselbank in zwaar weer

Algemeen

Voedselbank Limburg-Noord verkeert in zwaar weer. Daarmee volgt de Noord-Limburgse vestiging de landelijke tendens dat de aanvoer voor voedselbanken slinkt en de situatie steeds kritieker begint te worden. “De cliënten krijgen absoluut minder producten, dat verschilt van week tot week”, aldus voorzitter Gerda van Stelten van de stichting Voedselbank Limburg-Noord.

Doordat Nederlanders vanwege de coronacrisis massaal aan het hamsteren zijn geslagen, dreigen er ernstige tekorten te ontstaan. Daarnaast worden er minder producten geleverd door supermarkten, bedrijven en restaurants. In het Venrayse magazijn is vooral een tekort aan lang houdbare producten. Voedselbank Limburg-Noord kan een beroep doen op 55 vrijwilligers, inclusief bestuursleden. De voedselbank deelt wekelijks 135 tot 150 voedselpakketten uit. 

Financieel is het flink aanpoten. De subsidies gaan compleet naar huur en energiekosten van de hoofdlocatie in Venray. Andere kosten zoals de bezorgbus, ongediertebestrijding en aanschaf van materialen worden gefinancierd door het houden van acties en donaties. Van Stelten heeft geen idee hoe lang Voedselbank Limburg-Noord het hoofd boven water kan houden. “De laatste jaren hebben we gespaard en acties gevoerd voor een verbouwing die hard nodig was. We kopen de laatste tijd ook zelf producten en dat zijn flinke aanslagen op ons budget. Op dit moment krijgen de cliënten ongeveer een derde minder dan in betere tijden. We zullen nooit cliënten uitsluiten, maar datgene delen wat we hebben onder de mensen die aan de criteria voldoen. We kunnen niet garanderen dat we geen wachtlijst gaan krijgen.”

De preses hoopt dat de jaarlijkse inzamelactie in december dit jaar extra wordt ondersteund. Producten afgeven kan op de locatie in Venray, Smakterweg 19 (ingang achter NLW/Dolmans), op woensdag tussen 8.30 en 11.00 uur en op donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur.

Uit de krant