Het kabinet presenteerde dinsdagavond een strenger pakket aan coronamaatregelen.
Het kabinet presenteerde dinsdagavond een strenger pakket aan coronamaatregelen. Foto: pixabay

Strengere coronamaatregelen: groepsgrootte kleiner, musea, zwembaden en pretparken dicht

Algemeen

Musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, concertzalen en muziekpodia moeten hun deuren voor twee weken sluiten. Dat maakte premier Rutte dinsdagavond in een persconferentie bekend. 

Verder wordt ter bestrijding van het coronavirus de groepsgrootte op straat teruggebracht van vier naar twee personen. Met meer dan één vriend buiten lopen kan een boete opleveren Sportscholen kunnen wel openblijven, maar mogen geen groepslessen meer geven. Ook sauna’s en zwembaden moeten dicht. Voor contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en kappers, verandert er net als in het onderwijs niets. Ook tandartsen blijven gewoon open. 

Het kabinet wil met het strenge maatregelenpakket het aantal bewegingen flink omlaag brengen. Daarom neemt het kabinet ook het OMT-advies voor een negatief reisadvies voor de kerstvakantie en in de eerste helft van januari over. Het kabinet dringt er verder op aan zo min mogelijk te reizen in zowel binnen- als buitenland. ‘Reis alleen als het noodzakelijk is’, is het devies. De oproep geldt ook voor ‘gele’ landen en gebieden. Verder dringt het kabinet er nogmaals op aan om zoveel mogelijk thuis te werken. De horeca blijft zeker tot medio december dicht. Daarna beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is 

De maatregelen zijn een aanvulling op de gedeeltelijke lockdown die halverwege oktober werd ingesteld. Toen werd onder meer besloten dat restaurants en cafés tijdelijk dicht zouden blijven.  Deze aanscherpingen zijn volgens het kabinet nodig om het aantal nieuwe besmettingen verder in te perken. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven. De groei van het aantal besmettingen vlakt weliswaar wel af, maar het gaat nog niet hard genoeg. Het kabinet hoopt dat met deze ingreep de R-factor nog verder zal dalen en flink onder de 1 komt. Dat is noodzakelijk om de verspreiding van het virus in te dammen en zo de druk op de ziekenhuizen te verlagen. 

De maatregelen gaan woensdag 4 november om 22.00 uur in. 

Kijk voor alle maatregelen op:  

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/11/03/tijdelijke-verzwaring-van-de-gedeeltelijke-lockdown

Uit de krant