Addy Lutgenau, Roy Bouten, Anne Thielen en Adri van de Kreeke (v.l.n.r.) namen de certificaten in ontvangst.
Addy Lutgenau, Roy Bouten, Anne Thielen en Adri van de Kreeke (v.l.n.r.) namen de certificaten in ontvangst. Foto: Paul Poels

Veilig en comfortabel oud worden in eigen huis

Algemeen

De werkgroep Langer thuis met technologie heeft zich het afgelopen jaar gebogen over de vraag hoe het mogelijk is om in een thuissituatie veilig en comfortabel oud te kunnen worden. Deze werkgroep, bestaande uit enthousiastelingen met verschillende achtergronden uit Horst aan de Maas en Venray, hebben met elkaar afgesproken om particuliere woningbezitters in de regio Horst Venray tijdig te attenderen op de mogelijkheden om meer uit hun woning te kunnen halen middels kleine of grotere aanpassingen.

“De populatie in de regio Horst Venray vergrijst en woonbehoeften veranderen. Daarnaast stijgt, mede door de vergrijzing, de druk op de (mantel)zorg en ontstaat er een groeiende druk op de woningmarkt”, zegt Adri van de Kreeke, voorzitter van de werkgroep. “De uitdaging is om een passend woningaanbod te creëren in de regio dat beter aansluit op de behoefte van een vergrijzende maatschappij. Een levensloopbestendige woning heeft voorzieningen die het mogelijk maken om in de thuissituatie veilig en comfortabel oud te worden.” De werkgroep heeft geconstateerd dat er nog onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. “We willen steeds langer veilig en comfortabel thuis blijven wonen, technologie maakt dit mogelijk.”

Mede door de steun van de partners gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray en Rabobank Noord-Limburg is langerthuiswonen.nu ontwikkeld. Wethouder Roy Bouten, wethouder Anne Thielen en directievoorzitter Addy Lutgenau hebben daarom als eerste een certificaat in ontvangst genomen.

Alle mogelijkheden te vinden op één platform
Om deze boodschap kracht bij te zetten zijn er drie gadgets ontwikkeld, namelijk de Thuistechnologiebox, de Interactieve demowoning én de Langer thuis wonen labeltest. Deze middelen geven op hun eigen manier een inkijkje in de mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn om langer thuis te kunnen wonen. Deze mogelijkheden hebben betrekking op de veiligheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en het comfort van een woning.

Op de website www.langerthuiswonen.nu is het mogelijk om door een fictieve woning te lopen en te ontdekken wat er tegenwoordig allemaal kan in huis. Daarnaast geeft de papieren box de mogelijkheid om zelf een woning in elkaar te zetten en hier een real-life kijkje in te nemen. Voor alle huizenbezitters is het tevens mogelijk om een online vragenlijst in te vullen om zo te kijken of jouw woning toekomstbestendig is.

“Naast je te laten informeren en inspireren door de hedendaagse mogelijkheden, is het natuurlijk ook erg handig om te weten hoe toekomstbestendig jouw eigen woning momenteel is”, geeft Van de Kreeke aan. Op de website is het mogelijk om de labeltest in te vullen. Na het invullen krijgt de woningbezitter direct een e-mail met een gepersonaliseerd bronzen, zilveren of gouden certificaat, afhankelijk van de uitkomst van de test.

Foto: Op de meegezonden foto staan vertegenwoordigers van de partners van het project langethuiswonen.nu, namelijk wethouder Roy Bouten (gemeente Horst aan de Maas), wethouder Anne Thielen (gemeente Venray) en directievoorzitter Addy Lutgenau (Rabobank Noord Limburg). Zij ontvangen hier uit handen van Adri van de Kreeke (kartrekker werkgroep) een eerste certificaat. Foto: Paul Poels. 

Uit de krant