Johan van de Beek is onderzoeksjournalist en columnist bij Dagblad De Limburger.
Johan van de Beek is onderzoeksjournalist en columnist bij Dagblad De Limburger. Foto: Persfoto

Interactieve lezing over nepnieuws

Algemeen

Wil je meer weten over de werkwijze van de media, over nepnieuws en de krachten erachter? Schuif dan online aan bij de lezing van onderzoeksjournalist en mediakenner Johan van de Beek. Maandag 2 november, vanaf 19,30 uur, via het Facebookaccount van #RespectOn of via het YouTubekanaal van de gemeente Venray.


Johan van de Beek is onderzoeksjournalist en columnist bij Dagblad De Limburger. Hij houdt zich al geruime tijd bezig met actuele maatschappelijke kwesties. Onder meer verdiepte hij zich in jihadisme en islamterrorisme en was co-auteur van het boek over de Maastrichtse Syriëganger Sultan Berzel.

Nepnieuws en complottheorieën hebben de laatste maanden tijdens corona weer terrein gewonnen. Van oudsher gerespecteerde nieuwsorganisaties liggen samen met de overheid en de wetenschap onder vuur. Op internet doen allerlei complottheorieën de ronde. Van de Beek legt in een videopresentatie met tal van voorbeelden uit hoe nepnieuws werkt en vertelt hoe je je ertegen kunt wapenen. Via Facebook.com/RespectOn of het YouTubekanaal van de gemeente Venray kunnen kijkers reageren en vragen stellen tijdens de lezing.
De interactieve lezing wordt gehouden in de Week van Respect in Venray. In deze week eindigt ook het driejarig project #RespectOn. In het kader van dit project kregen leerlingen van het Raayland College lessen in mediawijsheid.

Uit de krant