Afbeelding
Foto: Pixabay

Huidige coronamaatregelen duren zeker tot in december

Algemeen

De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, duren zeker tot in december, zei minister Hugo de Jonge (Zorg) dinsdagavond tijdens een persmoment van het kabinet.

“We staan op een kruispunt”, legde premier Rutte op zijn beurt uit. “We weten het gewoon nog niet precies. Het is nog net te vroeg om nu al conclusies over het effect van de gedeeltelijke lockdown te trekken, nog te vroeg om harder op de rem te trappen. We willen het virus zo hard mogelijk raken als nodig, maar ook de economie zo min mogelijk schade berokkenen.”Komende dinsdag is er weer een ‘echte’ persconferentie over corona. Dan moet blijken of het aantal besmettingen voldoende is afgevlakt of dat een lockdown nodig is. 

Maar als het volgens Rutte eerder ‘uit de hand loopt’, wordt die persconferentie vervroegd. Toch is hij huiverig voor een ‘echte lockdown’. “We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is de evenwichtsbalk waar we op staan. Alle scenario’s liggen op tafel. Een lockdown ook, maar dat is wel een schrikbeeld.”

Hij deed opnieuw een beroep op  iedereen om de regels te blijven naleven. “De cijfers blijven te hoog en moeten naar beneden. We blijven nauwkeurig volgen wat er in de teststraten gebeurt, en in de ziekenhuizen.”

Twaalf dagen terug kondigde het kabinet het vorige maatregelenpakket aan, zoals sluiting van de horeca en het stilleggen van alle sportcompetities. Sindsdien is het lek nog niet boven. Het RIVM meldde de afgelopen dagen weer hoge aantallen besmettingen.

Uit de krant