Logo peelenmaasvenray.nl
<p>De oefening Purple Windmill wordt volgende week op defensielocatie De Peel gehouden </p>

De oefening Purple Windmill wordt volgende week op defensielocatie De Peel gehouden

(Foto: Ministerie van Defensie)

Militaire oefening Purple Windmill op De Peel

De militaire oefening Purple Windmill vindt volgende week op en rond de defensielocatie De Peel in Vredepeel plaats. Van 2 t/m 6 november wordt hier de grond- en luchtsamenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen van de landmacht en mariniers getraind; de zogenaamde Close Air Support-procedures. De oefening vindt ook in de avond plaats. Aan de oefeningen nemen landmachtmilitairen en mariniers deel uit Nederland, België, Denemarken en Frankrijk.

De oefening Purple Windmill vindt doorgaans plaats in Noord-Nederland. Op het militaire oefenterrein Marnewaard oefenen eenheden vier keer per jaar de CAS-procedures. Maar vanwege coronamaatregelen is Marnewaard nu slechts beperkt beschikbaar en daarom wijkt Defensie uit naar De Peel. Op De Peel vinden deze oefeningen ook plaats. Een soortgelijke oefening staat gepland in week 49 en 50.

Voor het trainen van de grondeenheden staan Nederlandse Apaches-helikopters, Nederlandse en Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen en Duitse Tornado en Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen gepland. De vliegbewegingen vinden maandag t/m donderdag plaats tussen 12.00 uur en 23.00 uur. Op vrijdag tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Het aantal vliegbewegingen laag boven de grond beperkt zich tot wat er minimaal noodzakelijk is voor de oefening.

Close Air Support (CAS) is een vorm van directe luchtondersteuning aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen vuursteun leveren op korte afstand voor de eigen troepen die in benarde situaties zitten. ‘CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is goede training noodzakelijk. In bedreigende situaties zoals we tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt, gaat dit levens redden’, meldt een woordvoerder van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando van de Luitenant-generaal Bestkazerne (vliegbasis De Peel) in Vredepeel. 

Essentiële militaire trainingen blijven ondanks het coronavirus plaatsvinden. ‘Defensie moet er immers er staan als Nederland dat nodig heeft. Nu en in de toekomst. Zo zorgen we dat onze mensen getraind blijven en indien noodzakelijk altijd ingezet kunnen worden. Defensie vraagt mensen afstand te houden en oefenende eenheden niet op te zoeken’.  Defensie bereidt militaire trainingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat trainingen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Wanneer er overlast of hinder wordt ervaren, kan men dit melden via het online klachtenformulier op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Op deze website is ook meer informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten