Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Venrays Museum

Schilderij Simeon stijlvol hersteld

Schilderij Simeon is na een uitgebreide restauratie weer compleet hersteld. Het schilderij is vanwege de tijdelijke sluiting van het Venrays Museum nog niet te bewonderen. Het museum aan het Mgr. Goumansplein is in ieder geval tot 12 november gesloten.

Simeon is een figuur op een schilderij dat na de oorlog uit de puinhopen van de Petrus’ Bandenkerk van Venray is gered. Hij houdt een lint in zijn hand dat met een sierlijke boog over zijn hoofd slingert. Op het lint staat in het latijn: ’En uw eigen ziel zal door een zwaard doorboord worden’. Deze zin heeft Simeon uitgesproken toen Jozef en Maria uit de tempel kwamen met de pasgeboren Jezus. Het schilderij hing tussen de vierde en de vijfde statie van de kruisweg in de Petrus’ Bandenkerk. Het schilderij is in het atelier van Pierre Cuypers, architect in Roermond, gemaakt. Pierre Cuypers restaureerde in 1867 de Petrus’ Bandenkerk en liet de kruisweg aanbrengen.

In oktober 1944 is de kerk verwoest. Een onbekend persoon heeft het schilderij tussen de puinhopen gevonden en mee naar huis genomen. Na een aantal jaren werd het schilderij aan de parochie aangeboden. Het werd in de kelder van de kerk opgeslagen. Daar heeft het gestaan tot het Venrays Museum het onlangs in bruikleen kreeg voor presentatie in de vaste tentoonstelling Venray tussen Peel en Maas.

Bij het opstellen van het restauratieplan bleek dat het schilderij al eerder gerestaureerd was. Er bleken gaten in gezeten te hebben. Die restauraties zijn aan de achterkant beter te zien dan aan de voorkant. Tien stukjes katoen zijn gebruikt om de gaten te dichten. Aan de voorkant bleek het schilderij bijgewerkt te zijn zoals te zien is aan een van de plooien van de mantel. Een plek is opgevuld, weliswaar met dezelfde kleur verf, maar niet onzichtbaar. De laatste restauratie is uitgevoerd door Jitske van Groenland uit Vierlingsbeek. Het schilderij is weer te bewonderen als het museum de deuren heeft geopend.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten