Afbeelding
Foto: Pixabay

Start selectieprocedure voor aanleg zonnepark

Algemeen

In het Klimaatakkoord van het kabinet is onder andere afgesproken dat in 2030 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Dit gebeurt met windturbines en zonnepanelen. Om tegemoet te komen aan deze afspraken, heeft de gemeente Venray het Kader voor Opwekking Duurzame Energie (KODE) vastgesteld. Hierin in het bijzonder aandacht voor zonne- en windenergie. Om kennis en ervaring op te doen met deze vormen van energieopwekking, start de gemeente binnenkort een selectieprocedure (ook wel tender genoemd) voor de aanleg van één, maximaal twee zonneparken. 

Voor zonne-energie staat in KODE precies beschreven wat de mogelijkheden in de gemeente Venray zijn. Waar kunnen we wat voor soort zonnepanelen kwijt? Bijvoorbeeld op daken van bedrijven of op stroken langs de snelweg. Maar ook de mogelijkheid van zonneweides op verschillende locaties wordt benoemd. In KODE is afgesproken om tussen 2019 en 2021 in ieder geval één zonneweide te gaan vergunnen aan een geïnteresseerde partij met een passend voorstel.

Best passende park
Voor de aanleg van een zonneweide heeft de gemeente geen eigen gronden, dus via een selectieprocedure worden initiatiefnemers uitgenodigd hun plan in te dienen. Het park moet voldoen aan strenge eisen en randvoorwaarden die allemaal in KODE beschreven staan en waaraan het plan getoetst wordt. Op deze manier willen we het meest geschikte en best passende park voor Venray realiseren.

Randvoorwaarden zonnepark
Zoals gezegd, moet het nieuwe zonnepark aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Zo kan het alleen komen in het gebiedstype ‘oude ontginningen’. Binnen dit gebiedstype is in totaal maximaal 50 hectare beschikbaar. Het zonnepark zelf heeft een grootte van minimaal 2 en maximaal 25 hectare groot. Het nieuwe park mag het landschap wel veranderen, maar niet overheersen. Functies als leefbaarheid, cultuurhistorie en toerisme blijven ook belangrijk. Het complete overzicht van de randvoorwaarden staat in KODE, te vinden op www.venray.nl (zoek op KODE en dan zonne-energie). 

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?
De selectieprocedure start op 28 oktober met een digitale bijeenkomst voor initiatiefnemers. Tijdens deze bijeenkomst worden de uitgangspunten van KODE besproken en de procedure toegelicht. Geïnteresseerde partijen kunnen vervolgens hun plan indienen. Alle initiatieven worden door de gemeente getoetst en beoordeeld. 

Begin 2021 wordt de selectieprocedure afgerond door besluitvorming in het college van B&W of de gemeenteraad. Afhankelijk van de grootte van het park. 

Wat merken inwoners van deze procedure?
Partijen die mee willen doen aan de selectieprocedure kunnen omwonenden benaderen om te toetsen of de plannen gedragen worden door de mensen die er in de buurt wonen. Ook kan het zo zijn dat er lokale initiatieven van inwoners zijn om een gezamenlijk zonnepark te realiseren.

Aanmelden
Initiatiefnemers kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: arjen.van.wijngaarden@venray.nl.

Uit de krant