Afbeelding
Foto: VieCuri

VieCuri stelt deel van geplande operaties uit

Algemeen

Door de verwachte toestroom aan coronapatiënten is ziekenhuis VieCuri genoodzaakt om vanaf maandag 19 oktober een deel van de gewone zorg af te schalen. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. Twee van de tien OK’s zullen sluiten, dit treft zo’n 10 tot 15 patiënten per dag. Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd. Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip. 

“Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk. In onze regio Noord-Limburg loopt het aantal besmettingen en opnames flink op. Daarnaast is landelijk afgesproken dat ziekenhuizen elkaar helpen en patiënten overnemen als dat nodig is”, aldus IJsbrand Schouten, Raad van Bestuur VieCuri. “De les van de eerste golf is dat we de normale ziekenhuiszorg zoveel als mogelijk overeind willen houden. De afspraken op poli’s gaan vooralsnog gewoon door. En uiteraard blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en onze zorg aan patiënten met kanker overeind.” Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Verwachte toestroom
Het afschalen van de gewone zorg is nodig omdat er momenteel relatief veel patiënten zijn opgenomen die positief zijn getest op corona of ‘corona-verdacht’ zijn. Deze patiënten worden in isolatie verpleegd. De verwachting is bovendien dat het aantal COVID-patiënten op zowel de verpleegafdelingen als de Intensive Care nog flink toeneemt. IJsbrand Schouten: “We willen voldoende bedden beschikbaar hebben om patiënten te kunnen opvangen die via de Spoedeisende Hulp binnenkomen en acuut onze zorg nodig hebben.” 

Digitale zorg thuis
Om zoveel mogelijk zorg te blijven bieden, zet VieCuri steeds meer digitale middelen in. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van belconsulten, videoconsulten, apps en digitale vragenlijsten via mijnVieCuri. 

Uit de krant