Nieuwe coronamaatregelen: horeca vier weken dicht, verbod drankverkoop in de avond | Peel en Maas - Al het nieuws uit Venray en omgeving
Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Pixabay
Coronavirus

Nieuwe coronamaatregelen: horeca vier weken dicht, verbod drankverkoop in de avond

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dinsdagavond tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe ingreep is volgens het kabinet nodig om de explosieve stijging van het aantal besmettingen in Nederland tegen te gaan.

De maatregelen komen vooral hard aan in de horeca. De horecazaken (behalve hotels) moeten namelijk vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur op slot. Het is een nieuwe klap voor de sector die al zo ontzettend hard is getroffen door de coronacrisis. Het is de tweede keer dat het kabinet besluit om de horeca te sluiten. Eten afhalen en bezorgen mag nog wel. 

Ook heeft het kabinet besloten om alle amateursport in teamverband voor zowel volwassenen als jeugd stil te leggen. Kinderen tot en met 18 jaar mogen blijven trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen. Publiek blijft verboden bij amateur- en professionele sport. Er gaat tevens een streep door de verkoop van alcohol in de avonduren, na 20.00 uur, zowel fysiek in winkels als online. Alle theaters, zalencomplexen en congrescentra mogen maximaal dertig gasten ontvangen. Dit geldt niet voor de kerken en de Tweede Kamer. Evenementen worden verboden, van openluchtconcerten tot theatervoorstellingen. Voor musea en pretparken verandert voorlopig niks. 

Gezelschappen mogen als het aan het kabinet ligt niet groter zijn dan vier personen, zowel binnen als buiten. De richtlijn dat je niet meer dan drie mensen mag ontvangen in huis wordt verder aangescherpt: het aantal van drie wordt het maximum voor een hele dag. Wie ‘s ochtends drie buren op bezoek heeft gehad, moet dus niet ‘s avonds ook nog familie uitnodigen.

Rutte: “Voor bedrijven geldt dat het kabinet klaarstaat met steunpakketten om de klappen op te vangen. Voor het onderwijs verandert er vandaag niets, geen beperkingen. Daarvoor is het onderwijs te belangrijk.”

Ook hamert het kabinet dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Onnodig samenkomen raden Rutte en De Jonge af. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.  Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo’n mondmasker te dragen.

Alle maatregelen zijn in principe een maand geldig. Na twee weken gaat het kabinet de balans opmaken, aldus De Jonge.

In 10 van de 25 veiligheidsregio’s zijn de afgelopen week zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de status ‘zeer ernstig’. Dat is een nieuw risiconiveau. De nieuwe status staat op een zogenoemde routekaart waarmee het kabinet de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. Op de routekaart Www.rijksoverheid.nl/routekaart staan de maatregelen die in de toekomst bij bepaalde situaties nodig zijn. De kaart moet voor meer voorspelbaarheid van de maatregelen zorgen.

Op de kaart zijn vier risiconiveaus te zien: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau, dat wordt bepaald door het aantal besmettingen per 100.000 Nederlanders, hoort een aantal vaste maatregelen.

Het doel van de gedeeltelijke lockdown is het aantal contacten tussen mensen zo veel mogelijk te beperken. De hoop is dat op die manier de opmars van het aantal besmettingen een halt kan worden toegeroepen.

Donderdag in nieuwsblad Peel en Maas meer informatie en reacties vanuit de gemeente Venray.

Alle maatregelen op een rij:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten