Een steenmarter.
Een steenmarter. Foto: Persfoto

IVN: lezing over steenmarter

Algemeen

Met inachtneming van de coronamaatregelen organiseert IVN Geijsteren-Venray op maandag 19 oktober een lezing over (samen)leven met de steenmarter. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Erwin van Maanen. Deelname is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 3 euro.


Vanwege corona is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 30, daarom is aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl verplicht. Vermeld in het onderwerp ‘Lezing Steenmarter’ en in de mail naam en telefoonnummer van de deelnemer(s). Na aanmelding wordt een bevestiging gemaild.

Edwin van Maanen geeft een lezing over het (samen)leven van/met steenmarters. De steenmarter is een speels roofdiertje met een interessant gedrag. Begin 20e eeuw werd nog op de steenmarter gejaagd; hij werd gezien als wild en bejaagd vanwege zijn pels. Na een tijd van afwezigheid, kwam de steenmarter vanaf de jaren ’80 weer terug in Nederland. De steenmarter was toen aangewezen als beschermde diersoort.

Omdat de steenmarter zich voornamelijk vestigde in het leefgebied van de mens, was er sprake van stankoverlast, vervuiling, schade (o.a. aan auto’s) en het doden van huisdieren. Sommige gemeenten stelden zelfs beheerplannen op om de overlast te beperken.

Op dit moment lijkt de steenmarter ook naar het westen van ons land te trekken, hoewel de grote rivieren en snelwegen wel grote obstakels voor het dier zijn. Hoe zullen de steenmarters worden ontvangen in het stedelijke westen?

Uit de krant