Deze foto is gemaakt tijdens de Schone Maas Actie van 2019, vandaar geen onderlinge afstand van 1,5 meter.
Deze foto is gemaakt tijdens de Schone Maas Actie van 2019, vandaar geen onderlinge afstand van 1,5 meter. Foto: IVN persfoto

IVN en scouting maken oevers Maas schoon

Algemeen

Met inachtneming van de coronamaatregelen zet  IVN Geijsteren-Venray samen met Scouting Blitterswijck op zaterdag 19 september de Schone Maas Actie. Kom ook in actie tegen de plastic soep en meld je aan (verplicht) door een mail te sturen naar info@ivn-geysteren-venray.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. De start is om 13.30 uur bij restaurant De Kooy aan de Maas in Wanssum en de opschoonactie duurt  tot circa 16.30 uur.

Afgelopen februari heeft het water van de Maas een aantal weken hoog gestaan. Meestal houdt IVN Geijsteren-Venray direct daarna de actie Schone Maas. vanwege de uitbraak van corona is die actie in maart uitgesteld. 

Iedereen die van een schone Maas en een schone zee houdt, kan meehelpen om plastic soep te voorkomen. Er wordt gezorgd voor knijptangen, vuilniszakken, handschoenen en iets te drinken en te snoepen. Zorg zelf voor stevige schoenen of laarzen en oude kleren.

Vanuit Frankrijk en België stroomt er heel wat rommel, afkomstig van mensen, schepen of industrie, richting Nederland. Ook Nederlanders maken zich schuldig aan het veroorzaken van zwerfafval: afval wordt vaak gedachteloos op de grond gegooid. Een bermmaaier verkleint het afval waarna regenwater of de wind het meeneemt richting beken en rivieren. Plastic in rivieren stroomt uiteindelijk naar zee en veroorzaakt de bekende ‘plastic soep’: de grote drijvende eilanden van plastics in de oceanen. 

De provincies Limburg en Noord Brabant, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders, waterschappen en IVN werken samen in het project Schone Maas. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een tracé langs de Maas op te schonen. Zo gaat het IVN Geijsteren-Venray in samenwerking met Scouting Blitterswijck op zaterdag 19 september de oevers van de Maas die behoren bij de gemeente Venray onder handen nemen. IVN en scouting ontvangen hiervoor van de gemeente een vergoeding die aan jeugdactiviteiten besteed zal worden.

Uit de krant