Boerenleven rond 1934. Koffiepauze bij het dorsen bij de familie Kusters en Koopmans. Het dorsen van het koren met de dorsmachine was rond 1934 al een hele vooruitgang. De foto is genomen in Veulen met v.l.n.r.: Grad de Lauw, Peter Kusters jr., Gerrit Kusters, Peter Kusters sr., Johannes Verberk. Boven: An Winnen, Hanna Kusters en Gerrit Koopmans.
Boerenleven rond 1934. Koffiepauze bij het dorsen bij de familie Kusters en Koopmans. Het dorsen van het koren met de dorsmachine was rond 1934 al een hele vooruitgang. De foto is genomen in Veulen met v.l.n.r.: Grad de Lauw, Peter Kusters jr., Gerrit Kusters, Peter Kusters sr., Johannes Verberk. Boven: An Winnen, Hanna Kusters en Gerrit Koopmans. Bron: Stichting Historie Herleeft Veulen.

Veulens Historie Herleeft op RooyNet

Algemeen

Twan Jacobs en May Volleberg sloegen maanden geleden de handen ineen om een nieuw digitaal archief voor Veulen te maken. 

Er waren meer dan 12.000 bestanden die in een eenvoudig terug te vinden systeem moesten komen. Na vele uren digitaliseren, sorteren en rubriceren is het eindelijk zover. Stichting Veulens Historie Herleeft heeft een compleet nieuw digitaal archief, waarin foto’s, geluidsbestanden en documenten zijn gesorteerd en bewaard worden voor het nageslacht. Het nieuwe archief bestaat maar liefst uit ruim 11.000 bestanden en neemt 142 GB in beslag. De indeling bestaat uit zeventien verschillende hoofdonderdelen, zoals bedrijven, boerenleven, boerderijen, bruiloften, dorpsgezichten, families, verenigingen en nog zo veel meer. “Er is een selectie gemaakt. Er staan nu bijna 1.000 foto’s, elf pdf-documenten en één geluidsbestand op RooyNet. De nieuwe collectie is compleet doorzoekbaar en wereldwijd voor iedereen toegankelijk”, aldus May Volleberg. “Twan kent natuurlijk heel Veulen en bij het beschrijven speelde zijn mobiele telefoon een belangrijke rol. Het was bijzonder om mee te maken hoe iedereen in Twan zijn netwerk meedeed aan dit project.”

Dat wil niet zeggen dat er aan het vastleggen van de historie van Veulen niets meer gedaan hoeft te worden. Niets is minder waar. Er zijn nog tientallen foto’s die nog beschreven moeten worden. “Zodra de coronaperikelen achter ons liggen, zullen we in samenwerking met RooyNet een middag voor de ouderen van Veulen organiseren. Daar krijgen de Veulense mensen dan uitleg hoe ze het beste op RooyNet kunnen zoeken. Ook wordt er een fotopresentatie gehouden, om ook de laatste foto’s te kunnen ontsluiten”, aldus Gerrit Reintjes, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Veulen van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO)

Twan Jacobs is vrijwilliger van Stichting Historie Herleeft en verantwoordelijk voor het digitale archief van Veulen. Hij roept de mensen op om in de kasten of op zolder op zoek te gaan naar erfgoed. Hij  wil graag oude fotoalbums of documenten lenen om ze te digitaliseren. Hij is bereid het materiaal bij de mensen thuis op te halen en weer netjes terug te brengen. Mensen die hun kostbare foto’s gedigitaliseerd willen hebben, kunnen met hem contact opnemen via e-mail twanjacobs67@gmail.com.

Uit de krant